julij 31, 2023

Po neurjih: Predsednica republike v Vojniku zagotovila, da bo finančna pomoč prišla hitreje

V številnih krajih po državi še zbirajo infrormacije o škodi, ki so jo pustile julijske vremenske ujme. K posledicam neurij pa bo treba prišteti še ostale stroške, kot so stroški intervencij pri odpravljanju posledic. V naših krajih so te posebej velike, med drugim v občini Vojnik, kjer je tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar zagotovila, da bo pomoč države prišla hitreje, kot je doslej.

Posledice vremenskih ujm na Vojniškem si je ogledala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. (Foto: Občina Vojnik)

V občini Vojnik bodo pri sanaciji po julijskih neurjih, po besedah župana Branka Petreta, zagotovo potrebovali državno pomoč. V začetku minulega tedna je Vojnik obiskal obrambni minister Marjan Šarec, konec tedna, v petek, pa se je z županom Petretom, predstavniki občine in regijskega štaba Civilne zaščite, na terenu srečala še predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki si je ogledala več prizadetih območij na Vojniškem, tudi Novo Cerkev, kjer je neurje povzročilo največ škode. Seznanila se je tudi s postopki sanacije in odpravljanja povzročene škode. Po obisku je dejala:



Glede finančne pomoči države pa:



V Vojniku so se tik pred vikendom, kot je dejal župan Petre, iz interventne prestavili v fazo sanacije. Povedal je:



V občini Vojnik se je po zadnjih vremenskih ujmah sprožilo 20 novih zemeljskih plazov. (Foto: Občina Vojnik)

Petre pravi, da so razočarani nad tem, kaj spada med intervencijsko škodo. Gasilske enote iz vojniške občine so izključene. Razlaga:



Občina Vojnik je sicer, kot tudi ostale v ujmah prizadete občine, na svoji spletni strani objavila obrazec za prijavo škode po neurjih in občane poziva, da ga izpolnijo. (NS)