avgust 14, 2023

Po poplavah ponedeljkov dan solidarnosti

Po katastrofalnih poplavah je današnji ponedeljek v Sloveniji DAN SOLIDARNOSTI. Vlada ljudi poziva, naj na tak ali drugačen način pokažejo solidarnost z ljudmi, podjetji, občinami in območji, ki jih je prizadela ujma. Nekaterim je vzela vse. Dan solidarnosti je sicer tudi dela prost dan.

Ponekod so poplave za seboj pustile popolno uničenje. Utrinek je iz Zgornje Savinjske doline. (Foto: Štajerski val)

»Na ta dan lahko vsak po svojih močeh na prizadetih območjih, kot tudi v drugih mestih in krajih, pomaga na različne načine, med drugim tudi s čiščenjem, zbiranjem pomoči, doniranjem ali pa tudi kako drugače prizadetim v poplavah pokaže, da niso ostali sami,« po poplavah, najhujših v zgodovini samostojne Slovenije, pravi Vlada RS.

Za vse, ki bi želeli pomagati na terenu, sicer velja poziv, da se prijabvite v aplikacijo POPLAVE 2023 in počakajte, da vas pristojni napotijo na teren. Na najbolj ogroženih območjih je namreč omejen dostop, tam so v teh dneh policijske kontrole. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pri tem pojasnjuje:


Pomoč na prizadetih območjih je že vse od minule sobote, a delo bo še ogromno. (Foto: Štajerski val)

Mi smo se pred dnevom solidarnosti podali tudi na ulico, v Šmarju pri Jelšah, kjer tokratne poplave na srečo niso prizadejale toliko težav kot marsikje drugje, smo preverili, ali ljudje podpirajo dan solidarnosti ter ali bodo tudi samo kako pomagali:



Je pa po uničujočih poplah še kako dobrodošla tudi finančna pomoč. Veliko dobrodelnih akcij je, nekaj jih izpostavljamo TUKAJ.

Sicer pa še velja omeniti, da bo na današnji dan solidarnosti nemoteno delovala vsa kritična infrastruktura, kot so javno zdravstvo, centri za socialno delo, upravne enote, področji veterine in zavarovalništva, v vrtcih bo organizirano nujno varstvo. Odprte so lahko tudi trgovine, katere bodo, lahko preverite TUKAJ. (AD)