avgust 2, 2023

Podčetrtek za naziv najlepšega malega kraja na svetovnem tekmovanju Communities in Bloom

Podčetrtek v teh dneh ocenjuje strokovna komisija Communities in Bloom v kategoriji za majhne kraje. Tekmovanje je priložnost, da se Podčetrtek predstavi kot eden izmed najlepših krajev na svetu. Rezultati bodo znani konec septembra v Kanadi.

Tekmovanje Communities in Bloom spodbuja trajnost in urejenost v majhnih krajih, med njimi tudi Podčetrtek. (Foto: Radio Štajereski val)

Podčetrtek, Sussex in Sorradila - trije kandidati za najlepši mali kraj na svetu
Letos se je Podčetrtek prvič udeležil 29. tekmovanja Communities in Bloom v kategoriji International Challenge Small, kjer tekmuje s kraji Sussex v Novem Brunswicku iz Kanade in Sorradila v Italiji. Kraje bodo ocenjevali na podlagi doseženih Cvetov, pri čemer si bodo v Podčetrtku prizadevali za bronasto, srebrno ali zlato stopnjo v okviru najvišje ocene - 5 Cvetov. Direktor TURIZMA Podčetrtek, Boštjan Misja, izpostavlja, da je tekmovanje Communities in Bloom nadgradnja prejšnjega evropskega tekmovanja Entente florale, na katerem sta Olimje in Podčetrtek že osvojila najvišji, zlati lovoriki.

Sodnici, Berta Briggs iz Wetaskiwin v Alberti iz Kanade in dr. Andrea Bocsi iz Dunaujvaros Fejér iz Madžarske, bosta Podčetrtek podrobneje ocenjevali od 1. do 3. avgusta, kar predstavlja izjemno pomemben dogodek za kraj. Zato so bili vsi prebivalci in podjetja pozvani, da pred prihodom sodnikov pospravijo svoja dvorišča in okolico, saj bo urejenost ključnega pomena pri ocenjevanju.


Svetovno tekmovanje Communities in Bloom prinaša priložnost za Podčetrtek, da blesti med najlepšimi kraji na svetu. (Foto: VISIT Podčetrtek)

Pomembnost tekmovanja na trajnostno urejanje kraja
Nacionalni in mednarodni rezultati ocenjevanja bodo razglašeni na posebnem dogodku v mestu Fort McMurray Wood Buffalo v Alberti med Nacionalnim simpozijem o parkih in zemljiščih. Tam se bodo podelile tudi nacionalne in mednarodne nagrade, kar bo velik uspeh za Podčetrtek, če se uvrsti med najboljše kraje na svetu, razlaga Boštjan Misja.


Organizacija Communities in Bloom je sicer kanadska neprofitna prostovoljna in partnersko usmerjena organizacija, ki s svojimi ocenjevalnimi postopki spodbuja moč, vključenost in nenehno izboljševanje skupnosti. Njihov cilj je negovanje okoljske trajnosti, krepiti zelene površine in ohranjati dediščino v kulturnih in naravnih okoljih, vključno z občinskimi, stanovanjskimi, poslovnimi in institucionalnimi prostori. Njihova vizija je navdihniti vse skupnosti, da izboljšajo kakovost življenja in okolja s pomočjo ljudi in rastlin ter ustvariti ponos skupnosti. Njihov slogan "Skupaj gojimo odlična mesta" jasno izraža cilje programa. (SP)