maj 30, 2023

Povezano in varno čezmejno območje

CRO-SI SAFE – uspešno zaključen projekt, ki je zagotovil večjo povezanost in varnost čezmejnega območja

Konec tedna so partnerji v Kumrovcu, v Vili Zelenjak Ventek, javnosti predstavili dosežke projekta CRO-SI-SAFE, odobrenega v programu sodelovanja INTERREG V-A Slovenija - Hrvaška. Glavni namen projekta, ki so ga partnerji izvedli v enem letu,  je nadgradnja čezmejnega partnerstva nujnih služb in vzpostavitev skupnega protokola čezmejne CRO-SI-SAFE ekipe.
V projektu so tako zagotovili nadgradnjo sodelovanja služb civilne zaščite in okrepili pripravljenost za nepredvidene nesreče na območju Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije.

Čezmejna demonstracijska vaja v Rogaški Slatini

Program sodelovanja Slovenija – Hrvaška je namenjen razvoju trajnostnega, varnega in živahnega obmejnega območja s spodbujanjem pametnih pristopov k ohranjanju, mobilizaciji in upravljanju naravnih in kulturnih vrednot v korist ljudi, ki živijo in delajo ali obiskujejo območje.

Zagorska razvojna agencija je eno leto bdela nad izvedbo projekta kot prijavitelj in vodilni partner ter skrbela za odlično izvedbo vseh aktivnosti projekta »Nadgradnja sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije«, z akronimom CRO-SI-SAFE. Projekt je bil izveden v programu čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška 2014–2020 ter v deležu 85 odstotkov sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.
V projektu ob Zagorski razvojni agenciji sodelujejo še trije partnerji in osem pridruženih projektnih partnerjev. Projektni partnerji so: Krapinsko-zagorska županija, Razvojna agencija Sotla in Občina Rogatec. Pridruženi partnerji v projektu pa so: Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Ministrstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Policijska uprava Krapinsko-zagorska, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zlatar Bistrica, Zdravstveni dom Celje, Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, Gasilska zveza Slovenije in Razvojna agencija Savinjske regije.

Povzetek dosežkov na zaključni konferenci
Na novinarski konferenci so partnerji povzeli realizirane projektne aktivnosti in rezultate ter ob tej priložnosti izvedli tudi slavnostni podpis Memoranduma o ustanovitvi ekipe CRO-SI-SAFE. Slednji zagotavlja trajnost nujnih služb čezmejnega območja in že obljublja nova projektna in med organizacijska sodelovanja.
Kot zanimiv zaključek konference je bilo presenečenje izvedene evakuacije zaradi simulacije požara, ki so jo v skritem dogovoru pripravili organizatorji in predstavniki gasilcev DVD Klanjec in DVD Kumrovec. S tem dogodkom so partnerji simbolično zaključili ta čezmejni projekt, ki je ob tem, da gre za enega prvih tovrstnih projektov na tem področju, imel tudi velik vpliv na varnost in posodobljenost opremljenosti služb čezmejnega območja. 
Na konferenci so spregovorili namestnica direktorice Zagorske razvojne agencije Ivana Šalković, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Občine Rogatec Martin Mikolič, namestnica direktorice Razvojne agencije Sotla Anita Čebular, vsem prisotnim pa je dosežke in projekt celovito predstavila vodja projekta Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije.

Novosti na območju Obsotelja in Kozjanskega
Območje Obsotelja in Kozjanskega je v projektu veliko pridobilo: 30 novo izobraženih in certificiranih bolničarjev, izvedeni so bili javni dogodki in simulacije naravnih nesreč, kjer je širša javnost lahko spoznala pravilno ukrepanje v primeru naravnih nesreč. Vzpostavljena je bila izkustvena soba na Dvorcu Strmol, kjer lahko skozi virtualno predstavitev  obiskovalci doživijo konkretne primere naravnih nesreč in se naučijo pravilnega ukrepanja. Kup specializiranih izobraževanj je zagotovil dodatna znanja predstavnikom nujnih služb našega območja, različni promocijski in izobraževalni materiali (tiskani in video), pa so dodatna spodbuda za lokalno prebivalstvo, da se bolj poglobijo v preventivo. Največji doprinos pa je zagotovo nova oprema: terensko vozilo, dvižna ploščad in šotor, ki jo je nabavila Občina Rogatec in bo služila za delovanje služb in potrebnih intervencij tako na slovenski kot tudi hrvaški strani meje.

Več o projektu in doseženih rezultatih lahko preberete na uradni spletni strani projekta CRO-SI-SAFE

Objavo članka sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Za vsebino članka je odgovorna Razvojna agencija Sotla. Objava prispevka projekta CRO-SI SAFE.

Naročena vsebina

Galerija slik