avgust 4, 2023

Celje in Laško, previdno! Savinja poplavlja

Današnji dan bodo zaznamovale poplave. Težave so praktično po vsej državi. Tudi na našem koncu se je to jutro že sprožila sirena za alarmiranje na območju celotnega porečja reke Savinje. Kot poročajo iz celjske izpostave Uprave za zaščito in reševanje, največje težave za zdaj povzroča reka Savinja, ki obsežno poplavlja v Zgornji Savinjski dolini, poplavni val pa že potuje dolvodno. Potrebna je previdnost.

Vodostaj Savinje v Celju je pri 527 centimetrih in še narašča. Poplavam se ne bomo izognili. (Foto: Štajerski val)

To jutro največ težav na našem območju, za zdaj, povzroča Savinja. Zaradi neposredne nevarnosti poplav so se na več koncih to jutro že sprožile sirene. Vodja celjske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Natalija Plemenitaš Fuchs:

Kje so bile to do sedaj največje težave?

Poplavni val bo v naslednjih urah dosegel tudi kraje dolvodno Savinje.

Civilna zaščita Mestne občine Celje opozarja občane, ki živijo v bližini rek, predvsem Savinje in Ložnice, da nemudoma začnejo umikati predmete iz nižje ležečih delov, saj obstaja – predvsem za Savinjo - velika nevarnost razlivanja. Ob tem prebivalce pozivajo, da ohranijo mirno kri, spremljajo vremensko napoved, opazujte naraščanje vode v okolici ter upoštevajte navodila pristojnih služb. Natalija Plemenitaš Fuchs dodaja:



Tudi Občina Laško poziva občane, naj bodo previdni, reka Savinja se razliva. Izpraznite kletne prostore in pazite nase. Kot sporočajo z občine uvoz in izvoz v Laško tudi nista več mogoča. 

Poplave v Laškem (Foto: Štajerski val)

Savinja se silovito razliva tudi v Laškem. (Foto: Štajerski val)

NUJNO OBVESTILO! V Splošni bolnišnici Celje zaradi poplavne ogroženosti pozivajo vse paciente, da prihajajo v bolnišnico le v primeru nujnih stanj. Poziv velja tudi za paciente, ki so naročeni na ambulantne specialistične preglede. Ti bodo o datumu nadomestnega termina obveščeni naknadno.

Kako ravnati ob nevarnosti poplav – navodila Civilne zaščite:
Ohranite mirno kri in upoštevajte naslednje ukrepe: 
- Spremljajte vremensko napoved, opazujte naraščanje vode v okolici ter upoštevajte navodila pristojnih služb.
- Iz kleti in nižjih prostorov umaknite premično premoženje.
- S protipoplavnimi vrečami preprečite vdor vode v stavbo.
- Po potrebi izklopite elektriko ter zaprite vodo in plin.
- Vozilo iz podzemne garaže ali bližine vodotoka umaknite na varno območje

 V kolikor so poplave že prisotne:
- Če ste ostali v poplavljeni stavbi, se umaknite v višje nadstropje.
- Če ste na prostem, se umaknite na območje, ki ga voda še ni dosegla.
- Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen, saj vas lahko spodnese, vodni tok lahko nosi tudi večje predmete. Voda je motna in onesnažena, zato lahko pride do poškodb in okužb.
- Upoštevajte zapore cest in podvozov. Ne vozite po poplavljenih cestah, saj lahko ostanete ujeti, vodni tok pa lahko odnese vozilo.

Tako je Savinja divjala pred nekaj urami v Nazarjah. (Video: Neurje.si)


Nevarno visoka Savinja pri visečem mostu. (Video: Štajerski val)