oktober 19, 2023

Prostoferje ima že 100 občin, odslej tudi Rogaška Slatina

Prostovoljski projekt Prostofer nudi brezplačne prevoze po nujnih opravkih za starejše ljudi, ki ne vozijo in nimajo dostopa do javnega prevoza. Vozijo jih vozniki prostovoljci. Projektu se kot 100. slovenska občina v tem mesecu pridružuje občina Rogaška Slatina.

Slatinski župan Branko Kidrič je ključe avtomobila, ki ga bodo vozili prostovoljci, predal enemu od njih, Borisu Fürerju. (Foto: Štajerski val)

Projekt za mobilnost starejših Prostofer je vzpostavil Zavod Zlata mreža. Vozniki prostovoljci vozijo po opravkih starejše ljudi, ki nimajo lastnega prevoza, sorodnikov, ki bi jih lahko peljali, prav tako ne na primer dostopa do javnega prevoza. Avto nabavi posamezna občina, ki tudi pokrije stroške prevozov. Zlata mreža zagotavlja klicni center na številki 080 10 10, ki usklajuje vsa naročanja prevozov ter na teren pošlje voznike.
Prireditev ob vklljučitvi 100. občine v projekt Prostofer je bila v slatinskem Aninem dvoru. (Foto: Štajerski val)

Prvi občini, ki sta se pred leti pridružili Prostoferju, sta bili občini Radlje ob Dravi in Slovenske Konjice, z današnjo slovesnostjo v Rogaški Slatini pa so v projektu pozdravili že 100. občino. Direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj pravi:

Ob tem poudarja, da Prostofer niso le prevozi, pač pa je pomemben še en vidik vidik tega projekta:

To poudarjajo tudi prostovoljci iz občin Šentjur in Šmarje pri Jelšah, ki so z nami delili nekaj svojih izkušenj:



Kakšne pa bodo izkušnje prostovoljcev v Rogaški Slatini? 17 jih je že ponudilo sodelovanje, to dopoldne je Zavod Zlata mreža zanje pripravil usposabljanje. V slatinski občini so sicer za občane že zdaj nudili možnost brezplačnih prevozo, in sicer med posameznimi kraji občine, vsako sredo, z avtobusom. Župan Branko Kidrič razlaga:


V Rogaški Slatini se je pozivu že pred zagonom projekta odzvalo 17 prostovoljcev, kar občino uvršča v sam vrh med vsemi 100 občinami po odzivnosti. Projekt sicer podpira tudi Agencija za varnost prometa, tudi njena predstavnica je bila na dogodku (skrajno desno). (Foto: Štajerski val)

Letni stroški projekta bodo po oceni občine znašali 5.000 evrov na leto, ob tem je občina kupila tudi avto, s katerim bodo prostovoljci vozili sokrajane, zanj je odštela 25.000 evrov, iz dela davka, ki ga je v začetku lanskega leta dobila od Eurojackpota. Na pomoč je priskočilo tudi slatinsko podjetje Gic Gradnje, ki bo prvih šest mesecev zagotavljalo gorivo za avto.

Občani Občine Rogaška Slatina bodo lahko prevoz na brezplačni številki 080 10 10 naročili že od jutrišnjega petka, prve prevoze pa bodo začeli opravljati v sredo, 25. oktobra. Prevoz je treba naročiti vsaj 3 dni vnaprej.
Avto je kupila občina. (Foto: Štajerski val)

Sicer pa je župan Branko Kidrič na današnji slovesnosti ob priključitvi 100. občine v projekt Prostofer izpostavil še ostale projekte občine, s katerimi si prizadevajo za kakovostno življenje starejših občanov:

Prostofer je projekt, ki ga ne bi bilo brez posluha občin in tudi nekaterih podjetij, ki pomagajo. Direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj ob tem pravi, da pogreša sodelovanje države:

Še več o projektu Prostofer izveste TUKAJ. (AD)

Galerija slik