september 11, 2022

»Prva pomoč povsod in za vsakogar«

Danes je svetovni dan prve pomoči, ki so ji pri Rdečem križu Slovenije posvetili celoten mesec dni. Mesec prve pomoči bo trajal vse tja do 16. oktobra, ko obeležujemo svetovni dan oživljanja.

Vstopili smo v mesec prve pomoči. (Foto: Rdeči križ Slovenije)

Kot napovedujejo na tej človekoljubni organizaciji, bo 56 območnih združenj Rdečega križa Slovenije v tem času pripravilo mnogo dogodkov. Letošnji mednarodni dan prve pomoči je potekal pod geslom »Prva pomoč povsod in za vsakogar«, s čimer želijo organizatorji poudariti pomen o znanju prve pomoči. Predsednica Rdečega križa Slovenija Vesna Mikuž opozarja, da: »Temeljni postopki oživljanja mimoidočih za dva- do štirikrat povečajo možnost za preživetje osebe v primeru zastoja srca.« Ob tem dodaja, da bodo v letu 2022 poudarili pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči: »Medse vabimo otroke, mladostnike, odrasle in starostnike, da se naučijo oziroma obnovijo svoja znanja prve pomoči. Vsako človeško življenje je pomembno, zato moramo svoja znanja in veščine prve pomoči obnavljati.«

Na mlade znanje o prvi pomoči že leta predaja tudi učiteljica Božena Svet z Osnovne šole Šempeter v Savinjski dolini. Minuli teden je prejela plaketo Občine Žalec za večletno predano, srčnoin uspešno delo v Območnem združejnu Rdečega križa Žalec. Z njo se je pogovarjal Vid Palčnik:

Po zadnjih dostopnih podatkih v letu dni prvo pomoč potrebuje od 67 do 170 posameznikov na 100.000 prebivalcev. Raziskovalci ocenjujejo, da bi s pravilnim nudenjem prve pomoči v 39 odstotkih primerov preprečili smrt. Statistika namreč kaže, da k ponesrečencu pristopi in mu pomoč nudi le 58 odstotkov posameznikov. (ViP)