december 11, 2022

Rifnik in njegovi (novi) zakladi

Pokrajinski muzej Celje je prenovil svojo zbirko Rifnik in njegovi zakladi, ki je na ogled v Zgornjem trgu v Šentjurju. Zdaj je sodobnejša in bogatejša za nova odkritja. 

Muzejska zbirka je zdaj še privlačnejša za obiskovalce. (Foto: Štajerski val)

Rifnik je dominantna vzpetina nad Šentjurjem. Raziskave so pokazale, da prva poselitev njegovega vrha segajo v obdobje mlajše kamene dobe, pet tisoč let pred našim štetjem. Arheologi še vedno odkrivajo nove zaklade, tudi zato so se odločili za posodobitev šentjurske muzejske zbirke. Pod novo postavitev se podpisuje kustosinja dr. Maja Bausovac, ki pravi:

Ob tem dodaja:

Delo arheologov si mnogi predstavljajo precej avanturistično, razlaga kustosinja:

Nekaj neprecenljivih in edinstvenih predmetov sicer ostaja v trezorjih in jih na razstavi nadomeščajo replike, večina artefaktov pa je originalnih. Med najpomembnejšimi odkritji izpostavlja pozlačeno iglo, ki je edinstvena v svetu, prav tako številne redke predmete iz gomile v Črnolici. Kot dodaja Maja Bausovac, je Rifnik eno najpomembnejših najdišč pri nas, pa tudi v tujini:

Odprtje razstave so popestrili tudi člani keltske skupine Športno-umetniškega društva Rifnik, ki na vrhu Rifnika vsako poletje pripravljajo Keltski dan. (ViP)

 

Galerija slik