maj 29, 2023

Rogatec: Slovenci in Hrvati združeni proti naravnim nesrečam

Zaključuje se čezmejni projekt nadgradnje sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije. Z izvedbo projekta želijo izboljšati čezmejno partnerstvo reševalnih služb in povečati raven znanja in kompetenc reševalnih služb ob naravnih in drugih nesrečah.

Med pomembno reševalno opremo je tudi delovno platforma, ki je vgrajena na tovorno vozilo. (Foto: občina Rogatec)

Nov avto, avtodvigalo in velik šotor
Občina Rogatec je danes skupaj s projektnimi partnerji predstavila rezultate slovensko-hrvaškega projekta «Nadgradnja sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije« - CRO-SI-SAFE. V projektu od junija 2022 do konac maja letos sodelujejo občina Rogatec, Razvojna agencija Sotla, Zagorska razvojna agencija in Krapinsko-zagorska županija. Cilj je nadgradnja čezmejnega partnerstva nujnih služb ter vzpostavitev skupnega protokola v primeru naravnih nesreč, je ob zaključku projekta povedal župan občine Rogatec Martin Mikolič:


Po navedbah Mikoliča je občina Rogatec za potrebe nujnih posegov v množičnih nesrečah v Savinjski regiji kupila terensko vozilo Ford Ranger za hitro intervencijo in 16 metrov visoko delovno platformo za reševanje v množičnih nesrečah, ki ga bodo lahko uporabljali gasilci in civilna zaščita. Prav tako je nabavila šotor, velikosti 40x10 metrov. Zelo pomembna pridobitev pa je po besedah Mikoliča tudi vzpostavitev t.i. doživljajske sobe na dvorcu Strmol, za simulacijo nesreč, s ciljem boljše priprave reševalnih služb in širše javnosti na odziv med nesrečami in po njej. 
Občina Rogatec je dala vozila v souporabo gasilcem in civilni zaščiti. (Foto: občina Rogatec)

Na Strmolu soba za simulacijo naravnih nesreč
V doživljajski sobi, ki bo zaenkrat na dvorcu Strmol, bodo uporabljali virtualna resničnost za varno prikazovanje in simulacijo potencialnih nesreč in nevarnosti med vsako od njih. „Občina Rogatec je kupila 10 VR očal in izdelala VR aplikacijo z edukativnimi igrami o nesrečah, kot so požar, poplava, potres. Aplikacija je v slovenščini, hrvaščini in angleščini. Uporabnik si bo nadel VR očala in si v navideznem okolju izbral edukativno igro. Pojavi se v sobi, kjer se zgodi simulacija nesreče. Uporabnik se bo moral odločiti za reagiranje v primeru nesreče in tako zbrati čim več točk,“ razlaga vodja projekta na rogaški občini Suzana Likar in dodaja, da je občina je nabavila tudi LCD ekran, kjer se bodo predvajali promocijski videoposnetki z namenom, da se poduči o pravilnem odzivu med in po naravni katastrofi oz. množičnih nesrečah, kot npr. trk vlakov, ter kupila prenosni računalnik. Ogled in uporaba VR očal bo možen v mesecu juniju.
Župan občine Rogatec Martin Mikolič in vodja projekta na rogaški občini Suzana Likar ob današnji predstavitvi rezultatov projekta. (Foto: Radio Štajerski val)

Slovensko-hrvaška ekipa v primeru nesreč z roko v roki
Župan Mikolič med rezultati projekta izpostavlja tudi podpis memoranduma o ustanovitvi ekipe CRO-SI-SAFE, ki so jo podpisali z namenom nadaljnjega sodelovanja in izboljšanja preventivnih ukrepov in delovanja v primeru naravnih in drugih nesreč na obmejnem območju. Ustanovitev ekipe CRO-SI-SAFE bo zagotovila dodatne čezmejne storitve in združila deležnike iz različnih sektorjev, kar bo zagotovilo izboljšanje čezmejnega sodelovanja in pripravljenost v primeru resne potrebe po posredovanju, je prepričan Mikolič:

Podpisniki memoranduma so na slovenski strani občina Rogatec, Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah in Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah, na hrvaški strani pa Krapinsko-zagorska županija, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Hrvatski Crveni križ, Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Zlatar Bistrica.
 
Projektni partnerji so prepričani, da so po izvedbi projekta reševalne in druge pristojne službe na obeh straneh meje bolje pripravljene na naravne in druge nesreče. (Foto: občina Rogatec)

Glavnino projekta plača Evropska Unija
Z izvedbo projekta so partnerji želeli izboljšati čezmejno partnerstvo reševalnih služb in povečati raven znanja in kompetenc reševalnih služb ob naravnih in drugih nesrečah. V sklopu projekta so zato organizirali študijsko potovanje na Ig, kjer so udeležencem v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje predstavili sistem zaščite in reševanja v Sloveniji, sam center in poligone. Zdravstveni dom Celje pa je predstavil delovanje reševalne postaje in sistem nujne medicinske pomoči v Sloveniji. Izvedli pa so tudi predstavitev nujnih služb v vrtcu v Rogatcu. Otrokom so predstavili vsak svoje področje delovanja gasilec, reševalec in policist, z namenom vzgoje otrok v najzgodnejši starosti. Projektne aktivnosti vseh projektnih partnerjev skupaj so stale okoli 700 tisoč evrov, skupna vrednost izvedenih aktivnosti v občini Rogatec pa znaša 246 tisoč evrov. 85% nastalih stroškov sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt je namreč odobren za sofinanciranje preko javnega razpisa za predložitev projektov v okviru Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. (SP)

Galerija slik