april 6, 2020

Rogatec: z računalniki na pomoč priskočili donatorji

Nekateri učitelji imajo pri poučevanju na daljavo več, drugi manj težav, ugotavlja ravnateljica OŠ Rogatec Alenka Virant. Starši so svoje delo vzeli resno in večinoma nimajo večjih težav, pa ocenjuje predstavnik staršev Fredi Ferčec. Med večjimi izzivi oba izpostavljata dostop do računalnika vsem otrokom v občini.

Takole ustvarjalni so bili v času koronavirusa najmlajši učenci OŠ Rogatec. (Foto: OŠ Rogatec)

Učitelji na messengerju
Učitelji na OŠ Rogatec so prvi teden po zaprtju izkoristili tako imenovani dopust iz elementarnih nesreč, v tem času pa so se pripravljali na izobraževanje na daljavo Po besedah ravnateljice OŠ Rogatec Alenke Virant je odziv učiteljev na nov način izobraževanja zelo različen. "Večina se jih je hitro organizirala, ustvarila svojo skupino preko messengerja, tako, da preko tega orodja ves čas komunicirajo med sabo, rešujejo dileme in si delijo ideje za poučevanje na daljavo. Povezane so tudi preko telefona in elektronske pošte. Spet druge, so imele malo več težav z samo organizacijo dela, kar pa v teh, nenavadnih in vsem nam novih spoznanjih, tudi ni nič čudnega. Delo z učenci in njihovimi starši poteka predvsem preko elektronske pošte in tudi preko telefona," pravi Virantova. 

Z računalniki otrokom pomagajo donatorji
Velik izziv uvedbe pouka na daljavo so po besedah Alenke Virant otroci, ki nimajo dostopa do interneta ali so brez računalnikov. V dobrodelno akcijo so se zato vključili rogaška občina, civilna zaščita in donatorji ter doslej skupaj prispevali sedem prenosnikov. 

Po dva prenosnika sta darovala direktor podjetja Total Mont Nino Ivačič iz Rogaške Slatine in Damjan Kučiš iz Rogatca, enega Andrej Čuček iz Rogatca, prav tako je dodatno računalniško opremo prispeval Nogometni klub Mons Claudius, dva računalnika naj bi v teh dneh zagotovil Zavod za šolstvo Slovenije. 

  Učenci v Rogatcu se že tretji teden učili na povsem drugačen in nov način, in sicer doma. (Foto: OŠ Rogatec)

Fredi Ferčec: starši so šolanje vzeli resno
Da je med večjimi izzivi pouka na daljavo zagotovitev računalnikov za šolarje, ki jih še nimajo, poudarja tudi predsednik sveta staršev na OŠ Rogatec Fredi Ferčec. In kako so starši, ki delajo od doma, obremenjeni s pomočjo, ki jo morajo nuditi svojemu otroku v času izvajanja pouka na daljavo? Večjih težav za večino družin ni, starši so šolanje od doma vzeli zelo resno, razlaga Ferčec.

Ferčec ob tem poziva vse, ki imate še delujoč računalnik in ga morda ne potrebujete, da ga podarite otroku, ki svojega računalnika še nima. Z dostopom do računalnika in interneta želijo namreč vsem osnovnošolcem v občini zagotoviti enake možnosti šolanja.

Pouk na daljavo prinaša nove (pre)izkušnje
Delo na daljavo je zelo pomembno za ohranjanje učne kondicije in kontunirano delo šolskih aktivnosti, razlaga Alenka Virant in dodaja, da je hkrati za vse velik življenjski izziv:

Virantova verjame, da bomo preizkušnjo, ki jo je pred nas postavil koronavirus, premagali in se vrnili nazaj še bolj močni in še bolj povezani. (SP)