avgust 7, 2023

Sanacija v Laškem: čiščenje in pospravljanje, težava so plazovi

Laško je bilo pretekle dni odrezano od sveta, zdaj je cesta Celje–Laško spet odprta. Dela z odpravljanjem posledic hudih poplav še ne bo kmalu zmanjkalo.

Ko se je voda umaknila, za seboj pustila kupe blata. Takole čistijo okolico Thermane Laško. (Foto: Štajerski val)

Bolj ko se bližate Laškemu, bolj so vidne posledice vodne ujme – nanešeno blato in vejevje. Ceste in pohodne poti čistijo, prav tako parkirišča. Pa tudi številne objekte, ki jih je poplavila Savinja. Po dosedanjih informacijah je zalilo vsaj 150 objektov.

Vodostaj Savinje v Laškem se le počasi niža, unikanje vode pa za sabo pušča nesnago. (Foto: Štajerski val)

Pri poplavljenih blokih in hišah zdaj pospravljanje
Uničeno je tudi stanovanje v pritličju enega od blokov. Ko je voda vdrla vanj, je bila lastnica Lidija doma, a kmalu je raje pobegnila. Nekaj je uspela rešiti, vsega seveda ne. Anja Deučman se je pogovarjala z njo:

Stanovanje ji je poplavilo že četrtič, tako ima zavarovanega. Podala je že tudi prošnjo na laško občino za izredno denarno pomoč. Ta je na voljo vsem, ki so v občini v poplavah utrpeli škodo. Prav tako je občanom na voljo ostala pomoč, med drugim jo nudi Rdeči križ.

Voda v stanovanju gospe Lidije je segala 63 cm visoko, prostore je zdaj treba ogreti, da bodo stene čimprej posušile. Praktično vso opremo bo treb kupiti novo. (Foto: Štajerski val)

Sicer pa so okoli blokov in hiš v mestu Laško v teh dneh še številne delovne in čistilne akcije:


Pred objekti v Laškem so kupi smeti, uničeno je vse, kar je zalila voda. (Foto: Štajerski val)

Tik ob Savinji je tudi Kulturni center Laško, ki ga je voda prav tako zalila. Ne le kleti, pač pa tudi avlo in dvorano, vse do pete vrste! Direktorica STIK-a Laško Tina Belej:


Dvorana laškega kulturnega centra. (Foto: Štajerski val)

Zaradi plazov tudi evakuacije

Če je bila v mestu Laško največja težava narasla voda, pa se na ponekod na obrobju soočajo z drugo težavo – plazovi, ki so zaprli tudi nekaj cest. Potrebne so bile tudi evakuacije. Poveljnik Civilne zaščite občine Laško Bojan Špiler:

Sicer pa so v občini Laško skupaj evakuirali okoli 20 oseb, nekateri so se že lahko vrnili domov, vsi ne.

To je le eden od plazov, ki so se v laški občini sprožili ob minulih neurjih in deževju. (Foto: Občina Laško)

V Thermani ostali brez bazenov – na pomoč ostale terme
Izjemno veliko škodo je utrepelo tudi gospodarstvo – najhuje je v Thermani Laško. Med drugim je zalilo strojnico. Tako bodo dlje časa brez bazenov, a ostajajo odprti, gostom že ponujajo druge pakete doživetij, omogočajo pa jim tudi kopanje v Rimskih termah, Termah Olimia in Termah Zreče, ki so jim ponudile roko. Predsednica uprave Mojca Leskovar opisuje:


V Thermani Laško je zalilo bazensko strojnico, ki jo še vedno čistijo. Škoda bo ogromna. (Foto: Štajerski val)  

Sicer pa med Laščani, kljub razdejanju po hudih poplavah, ni čutiti veliko samopomilovanja, saj da so poplav že vajeni, predvsem pa pravijo, se je zanje še dobro izteklo v primerjavi z dogajanjem v Zgornji Savinjski dolini ter na Koroškem. Tako Mojca Leskovar dodaja:

Še več prizorov iz Laškega po poplavah si oglejte v spodnjih fotografijah Štajerskega vala, zbrali pa smo tudi nekaj utrinkov iz Zgornje Savinjske doline, kjer je stanje resnično katastrofalno - preverite TUKAJ. (AD)