avgust 10, 2021

Savinjski hmeljarji ponekod povsem brez pridelka

Nedeljsko neurje z močnim vetrom in točo, ki je zajelo večji del spodnje Savinjske doline, je na kmetijskih površinah, zlasti hmeljiščih, povzročilo precejšnjo škodo. Kolikšna bo, strokovnjaki še ocenjujejo, so si pa posledice divjanja narave danes na terenu ogledali predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Pogovarjali smo se s specialistko za hmeljarstvo Ireno Friškovec.

Letošnja letina hmelja v Sloveniji bo za okoli 1000 ton manjša, kot je bila lanska, ko so hmeljarji pridelali okoli 2.500 ton zelenega zlata. (Foto: Pixaby)

Neurje, ki ga je prineslo nedeljsko popoldne, je po besedah specialistke za hmeljarstvo na celjski enoti Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Irene Friškovec opustošilo hmeljišča od Grajske vasi v občini Braslovče do Levca, na meji med občinama Žalec in Celje. Pogled na poškodovane površine je žalosten, pravi in dodaja, da je bila ocena škode pred ogledom prenizka:

Pravi, da o škodi v številkah še ni mogoče govoriti. Kakšna pa bo letina?

Hmeljarji bodo sicer tam, kjer poškodbe na hmeljiščih niso prevelike, in predvsem, kjer rastejo pozne sorte hmelja, posledice skušali sanirati. Friškovčeva razlaga:

Toča in močan veter sta v nedeljo sicer poškodovala tudi ostale kmetijske površine na območju spodnje Savinjske doline, okoli 430 hektarjev koruze, 89 hektarjev površin, kjer raste oljna buča, 60 hektarjev polj sončnic in 69 hektarjev vrtnin, 49 hekarjev nasadov sadja in 17 hektarjev drevesnic. (NS)