marec 9, 2023

Simbio draži odvoz odpadkov

Simbio napoveduje podražitev storitev ravnanja z odpadki. Nove cene naj bi začele veljati z majem. Za koliko bodo višji zneski na položnicah?

Trenutne cene ravnanja s komunalnimi odpadki so veljavne od leta 2016. (Foto: Štajerski val)

Družba Simbio skrbi za zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov v 12 občinah Savinjske regije. Trenutno veljavne cene so od leta 2016, kot razlog za napovedano podražitev pa v družbi navajajo višje stroške obdelave odpadkov zaradi višjih cen električne energije, stroškov dela, termične obdelave odpadkov in inflacije.

Svet ustanoviteljev in skupščina štirih občin ustanoviteljic – Celje, Vojnik, Štore in Dobrna – so nove predlagane cene že potrdili, medtem ko bodo občinski sveti ostalih občin, kjer Simbio še opravlja to javno službo, predlog še obravnavali.

V Simbiu napovedujejo: »Od 1. maja 2023 bodo uporabniki za 120-litrsko posodo plačevali 13,69 EUR namesto obstoječih 12,99 EUR, če imajo še rjavo posodo za biološke odpadke, bo nova cena 21,40 EUR namesto trenutnih 19,60 EUR v zimskem času oziroma namesto obstoječih 26,23 EUR v poletnem času po novem 29,11 EUR. Uporabniki nadzemnic in podzemnic bodo po novem plačevali 5,33 EUR na osebo namesto dosedanjih 4,96 EUR na osebo.«

V večstanovanjskih objektih se bodo nove cene med seboj razlikovale, saj je izračun odvisen od števila ljudi ter od števila zabojnikov. (AD)