avgust 18, 2020

Referendum v Rogaški še v zraku

Slatinska občina je pobudo Mestne krajevne skupnosti Rogaška za razpis referenduma glede postavitve razglednega stolpa Kristal na območju starega mizarstva zavrgla. Drugo pobudnico za referendum, Evo Žgajner, pa je pozvala k soglasju za prilagoditev referendumskega vprašanja. 

Takšen naj bi bil, glede na predstavitvene plakate, ki jih je občina pripravila v začetku leta, 106 metrov visok razgledni stolp Kristal. (Foto: Tina Murko Gajšek)

Niso predložili podpisov
Poročali smo že, da je Mestna krajevna skupnost Rogaška Slatina občini poslala pobudo za referendum o postavitvi razglednega stolpa Kristal na območju nekdanjega mizarstva. Kot pojasnjujejo na občini, so mestno krajevno skupnost pozvali, naj vlogo dopolni s seznamom podpisov stotih volivcev. Ker tega niso prejeli, so vlogo zavrgli. Predsednica mestne krajevne skupnosti Andrejka Flucher je za naš radio konec julija na vprašanje, zakaj za pobudo niso zbirali podpisov, odgovorila:

Na občini pravijo še, da lahko krajevna skupnost odločitev župana v osmih dneh po prevzemu pošte s sklepom o zavrženju vloge preveri pred upravnim sodiščem.

Neustrezno referendumsko vprašanje
Na slatinsko občino pa je prispela še ena pobuda za referendum. Podala jo je Eva Žgajner, pod njo so bili podpisi več kot sto občanov. Tu, kot so nam sporočili iz občine, ni ustrezno predlagano referendumsko vprašanje, saj da ga je treba po zakonu oblikovati brez pojasnilnega dela. Žgajnerjevo so pozvali, naj poda soglasje o prilagoditvi vprašanja. Če ga bo dala, bodo razpisali rok za zbiranje podpisov. A Žgajnerjeva nam je povedala:

Zato napoveduje, da se bo obrnila tudi na upravno sodišče. Zgodba s stolpom v Rogaški bo tako očitno še dolga in vroča. (TMG)