junij 7, 2023

Ob prazniku šmarske občine: kaj bo novega v vašem kraju?

Občina Šmarje pri Jelšah je dopoldne na novinarski konferenci pred prihajajočim občinskim praznikom predstavila uresničene projekte zadnjega leta, tiste, ki so v teku, ob tem pa tudi načrte za naprej. Vrhunec praznovanja šmarske občine bo sicer prihodnji petek, na Šmarski noči s Štajerski valom.

Šmarski župan Matija Čakš je s sodelavci na delovnem zajtrku na Bajsovi domačiji na Kristan Vrhu novinarjem predstavil postorjeno v zadnjem letu in načrte za naprej. (Foto: Štajerski val)

Eden največjih projektov, ki so ga v občini Šmarje pri Jelšah dokončali v zadnjem letu, je gradnja oskrbovanih stanovanj v bližini Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Začela se je jeseni 2021. Direktorica šmarske občinske uprave Patricia Goručan je o projektu, ki je namenjen starejšim osebam, dejala:



Stanovalcem bodo ključe novih oskrbovanih stanovanj predali 4. julija. (Foto: Štajerski val)

Ob tem so skupaj s šmarskim domom upokojencev na zunanjih površinah uredili t. i. fit park, naprave so namenjene in prilagojene starejšim in invalidnim osebam. Stanovalcem, ki so jih izbrali z razpisom, bodo ključe predali na slovesnosti v začetku julija.

Občina je v letu od zadnjega praznika sicer dokončala še precej drugih projektov, med drugim je uredila križišče pri trgovini Kašča, zgradila je nov most v Kolodvorski ulici, energetsko obnovila objekt Podružnične osnovne šole Kristan Vrh, na Kristan Vrhu je zaključila tudi gradnjo prve faze novega gasilskega doma. Zaključen je tudi zanimiv projekt nadgradnje turistične infrastrukture v občini, in sicer Barok pod krošnjami, ki so ga izpeljali skupaj z več partnerji. Vodja oddelka za investicije Anita Reich:



Projekt Barok pod krošnjami je prinesel čitalnico na prostem. (Foto: Štajerski val)

Projekt Barok pod krošnjami je stal slabih 240 tisoč evrov, pri čemer so pridobili 100 tisoč evrov evropskega sofinanciranja.

V letu od zadnjega praznika so Šmarčani med drugim dokončali tudi obnovo cerkve Marijinega vnebovzetja, obnovili pa so tu še zadnjo, 11. kapelico Kalvarije v Šmarju pri Jelšah. Precej so v zadnjem letu v Šmarju postorili tudi na področju plazov, sanirali so tri večje, ki so ogrožali objekte in varnost cestne infrastrukture. Skupni strošek ureditve plazov je znašal skoraj 600.000 evrov, pri čemer je ministrstvo za okolje in prostor izvedbo del sofinanciralo v višini 500.000 evrov.

O projektih v teku in načrtih
Trenutno je v šmarski občini v teku kar nekaj projektov, med drugim rekonstrukcija prostorov stare šole, za potrebe fizioterapije. V preteklih letih so že obnovili historično fasado in uredili okolico. Vodja oddelka za investicije Anita Reich razlaga:

Občina bo v nadaljevanju zagotovila denar še za ureditev prvega in drugega nadstropja. V prvem so predvideni poslovni prostori, v drugem nadstropju pa prostori za društva.

Še en pomemben in finančno zahteven projekt, ki se ga loteva šmarska občina, je začetek obnove dvorca Jelšingrad. Reichova pravi:


Obnova dvorca Jelšingrad bo trajala več let in bo finančno zelo zahtevna. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Projekt so izvedbeno in finančno razdelili na več let, zaključen pa mora biti do konca leta 2025.

Med večjimi naložbami, ki se jih lotevajo v Šmarju, je tudi komunalna ureditev za potrebe izgradnje stanovanjske soseske Dobrava ter ureditev kanalizacije in gradnja čistilne naprave Grobelno-Šentvid, 2. faza, zagrizli bodo tudi v več kot pol milijona evrov težko sanacijo plazu na lokalni cesti Brecljevo - Draškovo Selo, v teku pa je že državni projekt izgradnje kolesarske povezave na relaciji Belo–Podplat, ki naj bi bil končan konec letošnjega leta.

Tudi načrtov za naprej v občini Šmarje pri Jelšah ne manjka. Tako je v pripravi več prostorskih načrtov, to poletje bodo izbrali izvajalca za obnovo lokalne ceste Sladka Gora–Dolga Gora, v večnamenskem objektu na Sladki Gori in v Gasilskem domu na Kristan Vrhu nameravajo urediti stanovanja, predvsem za potrebe mladih družin. Župan Matija Čakš pravi:

Na Kristan Vrhu občina v prihodnjih letih načrtuje še gradnjo telovadnice pri podružnični osnovni šoli, načrtuje pa tudi gradnjo bazena v Šmarju pri Jelšah, a izvedba bo odvisna od denarja. Najprej se bo lotila projekta, za katerega bo prej dobila sofinanciranje. Občina ima načrte tudi v Lembergu, tam je predvidena rekonstrukcija in ureditev objekta nekdanje šole.

Med projekti širšega pomena za celotno Obsotelje in Kozjansko je projekt vzpostavitve Satelitskega urgentnega centra, ki je načrtovan v Mestinju. Čakš razlaga:

Sicer pa bodo v Šmarju pri Jelšah zaključenim projektom, občinskemu prazniku in letošnjim občinskim nagrajencem – katerim, preverite TUKAJ – nazdravili skupaj z občani, na Šmarski noči s Štajerskim valom, kjer bo naš radio proslavil tudi svojih 70 let. Prihodnji petek vabljeni na ploščad pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah, ko bodo z nami tudi: skupina MI2, Poskočni, Alfi Nipič, Kvartet Pušeljc in Ansambel Stil. (NS)