marec 13, 2023

Sodišče: Šmarski občini ni treba plačati 1,6 milijona evrov golf klubu

Višje sodišče je pritrdilo prvostopenjskemu

V sporu med Golf klubom Jelšingrad in Občino Šmarje pri Jelšah je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča – zavrnilo je zahtevek golf kluba, da mu mora občina plačati več kot 1,6 milijona evrov.

Jedro spora so bila zemljišča v okolici dvorca Jelšingrad, ki se mu, kot obljubljajo na šmarski občini, obetajo lepši časi. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Spor se je začel leta 2013, ko je šmarska občina Golf klubu Jelšingrad prekinila pogodbo o najemu zemljišč v okolici dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah. Odvetnik šmarske občine Marjan Feguš podrobneje razlaga:

A višje sodišče je, tako kot že prej prvostopenjsko, odločilo, da zahtevek Golf kluba Jelšingrad, ki ga zastopa Damjan Gobec, ni upravičen. Feguš pravi:

Šmarski občini torej po odločitvi višjega sodišča ne bo treba plačati 1,65 milijona evrov, ki bi jim, če bi spor izgubila, dodali še obresti vse od leta 2013. Tako bi znesek še precej narasel. Pa se lahko golf klub na odločitev višjega sodišča še pritoži?

V rednem postopku pa je zadeva zaključena in pravnomočna.

Šmarski župan Matija Čakš pravi, da je odločitev sodišča za občino veliko olajšanje:

Ob tem spomnimo, da je na delu zemljišč v okolici dvorca Jelšingrad, zdaj prostor za nov šport – footgolf, o čemer več izveste TUKAJ. Šmarska občina je medtem po dolgih prizadevanjih postala tudi lastnica dvorca, ki ga je že začela postopno obnavljati. Prvi korak je preprečitev nadaljnjega propadanja, o čemer smo pisali TUKAJ. (AD)

Povezani prispevki:
V SPORU ŠMARSKE OBČINE IN DAMJANA GOBCA ZMAGALA OBČINA
PRAVDA ZA ZEMLJIŠČA OKOLI JELŠINGRADA BLIŽJE KONCU
GOLF KLUB JELŠINGRAD TOŽI OBČINO ŠMARJE