junij 1, 2023

Štore praznujejo občinski praznik

V Štorah je bilo sinoči slovesno. Na predvečer današnjega občinskega praznika so pripravili osrednjo slovesnost, na kateri so med drugim podelili letošnja občinska priznanja. Zlati štorski grb je letos ostal brez lastnika, so pa podelili en srebrni grb in dva bronasta.

Občina Štore praznuje 1. junija. Na fotografiji štorski župan v družbi letošnjih občinskih nagrajencev. (Foto: Radio Štajerski val)

Srebrni grb občine Štore je letos prejel arhitekt Gregor Žohar iz arhitekturnega biroja Studio 73, ki je med drugim zasnoval novo športno dvorano na Lipi – Štore Green Steel. Grb je prejel za, kot je zapisano v obrazložitvi, večletno uspešno delovanje in za dosežke na področju arhitekture in oblikovanja.



Prejemnika bronastega grba sta bila letos dva. Prvega se je razveselila krajevna enota Osrednje knjižnice Celje, ki deluje v Štorah, in sicer za prizadevno delo pri ustvarjanju bralne in kulturne zavesti v lokalni skupnosti. Priznanje je prevzela direktorica Osrednje knjižnice Celje Polonca Bajc Napret, ki je dejala: 



Drugi bronasti štorski grb pa je šel v roke predsedniku Prostovoljnega gasilskega društva Štore Jaroslavu Grajžlu, za večletno delovanje na področju gasilstva ter zaščite in reševanja.



Sinoči so podelili tudi županova priznanja. Tokrat so jih prejele plavalka Taya Čanžek, rokometašica Lana Kačičnik in prostovoljka Ivanka Tofant.


Kulturni program na osrednji občinski prireditvi so soustvarjali mladi pevci Osnovne šole Štore.

Osrednja občinska slovesnost ob prazniku občine je bila tudi priložnost za oceno postorjenega v zadnjem letu. Župan občine Štore Miran Jurkošek je izpostavil:

O načrtih za naprej pa Jurkošek pravi:

Občina Štore svoj praznik obeležuje 1. junija, v spomin na ta dan leta 1836, ko je Ignacij Novak kupil fevdne pravice za odprtje rudnika Laška vas – Pečovje. Ta rudnik je bil ob Bojanskem potoku in južni železnici eden ključnih dejavnikov za razvoj železarstva in kraja Štore. (NS)


Za uvod v praznični večer je že tradicionalno poskrbel Pihalni orkester štorskih železarjev.