november 9, 2023

Začasna rdeča luč za selitev mobilne bazne postaje v Bistrici ob Sotli

Načrti investitorja Telekoma Slovenije za prestavitev mobilne bazne postaje z gasilskega doma v Bistrici ob Sotli na novo zemljišče so začasno ustavljeni. Ministrstvo za naravne vire in prostor je namreč ugodilo pritožbam nekaterih občanov na izdano gradbeno dovoljenje, saj bistriška občina ni zadostno utemeljila svojega mnenja o primernosti nove lokacije. Občina za predlagano lokacijo pripravlja novo utemeljitev, o iskanju nadomestne lokacije za bazno postajo pa ne razmišlja.

Bazna postaja bo na novi lokaciji bolj oddaljena od osnovne šole, sevanje, ki je že zdaj v meji dovoljenih standardov, pa še manjše, razlaga župan Franjo Debelak. (Foto: Radio Štajerski val)

Občina Bistrica ob Sotli pripravlja nova mnenja za lokacijo
Investitor Telekom Slovenija v Bistrici ob Sotli že leto dni načrtuje prestavitev mobilne bazne postaje z gasilskega doma na novo zasebno zemljišče, v začetku leta je pridobil gradbeno dovoljenje, vendar je zdaj postopek začasno zastal. Ministrstvo za naravne vire in prostor je namreč po pritožbah nekaj občanov postopek vrnilo v odločanje na Upravno enoto Šmarje pri Jelšah. Razlog za to je pomanjkljiva utemeljitev občine Bistrica ob Sotli pri izdaji mnenja za novo lokacijo. Župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak napoveduje, da bo občina pripravila izboljšano mnenje glede predlagane lokacije, vendar zaenkrat ne razmišljajo o alternativni lokaciji za postavitev bazne postaje.

Debelak verjame, da je predlagana lokacija za postavitev nove bazne postaja varna, kar naj bi dokazovali tudi predhodni izračuni pristojnih institucij:

Debelak pravi, da nova lokacija za bazno postajo pravzaprav povečuje oddaljenost od šole in s tem izboljšuje varnost otrok. Hkrati poudarja, da je prestavitev bazne postaje z ostrešja starega gasilskega doma nujna, saj želijo na tej lokaciji zgraditi prizidek za vrtec in telovadnico OŠ Bistrica ob Sotli. Oba projekta že imata pridobljeno gradbeno dovoljenje in delno državno sofinanciranje, ki pa imata omejene roke. Župan upa, da bo postopek prestavitve bazne postaje stekel v doglednem roku, sicer bi se, kot pravi, naložbi, ki sta pomembni za občane in občanke, lahko precej zamaknili.

Prestavitev mobilne postaje je potrebna zaradi načrtovane rušitve starega gasilsekega doma, kjer bo občina postavila nov prizidek vrtca in telovadnice. (Foto: Radio Štajerski val)

Prestavitev bazne postaje sicer že vse od napovedi razburja in razdvaja, podrobneje smo na Štajerskem valu argumente ene in druge strani preverili v oddaji Vpogled, ki ji lahko prisluhnete TUKAJ. (SP) 

POVEZANE VSEBINE:
CIVILNA INICIATIVA PROTI BAZNI POSTAJI V BISTRICI OB SOTLI