avgust 18, 2023

Tri srčne zgodbe pomoči: gasilec, glasbenik in obrtnik

Našo petkovo rubriko Vip petek smo tokrat posvetili drugačnim zvezdam. Ne tistim na glasbenih odrih in ekranih, pač pa ljudem, ki v času, ko so nas prizadele katastrofalne poplave in se mnogi spopadajo z okoliščinami, ki so za vedno spremenile njihova življenja, pomagajo v prvih vrstah. Mnogo jih je, mi pa smo pred mikrofon povabili gasilca, glasbenika in obrtnika.

Lovro in Nina sta se to jutro pogovarjala z gasilcem Jankom Lupšetom, glasbenikom Borisom Lahom in obrtnikom Ambrožem Vahnom.

Pred dobrima dvema tednoma so precejšnji del naše države prizadele katastrofalne poplave. Številni imajo uničene domove, nekateri so ostali brez njih, stiske so hude. Ljudem, ki nesebično pomagajo, teh je veliko, smo posvetili tokratni Vip petek. Lovro in Nina sta v studio med drugim povabila predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Levec, podpoveljnika Gasilske zveze Žalec in podpoveljnika Gasilskega poveljstva občine Žalec Janka Lupšeta



Gasilci Gasilske zveze Žalec so, ko so se na domačem terenu umirile razmere, odšli pomagat v še bolj prizadeto Zgornjo Savinjsko dolino. (Foto: Štajerski val)

Da pomaga, se je s posebno dobrodelno akcijo, ki sega tudi izven meja naše države, odločil tudi glasbenik, harmonikar Boris Lah. Začel je akcijo zbiranja denarja za nakup novih pralnih strojev. Doslej so jih na prizadeta območja dostavili že več kot 40. V pogovoru z Lovrom in Nino so Borisa, ki ljudem obljublja, da jim bo še naprej pomagal, premagale solze:



Borisu Lahu so pri zbiranju denarja za pralne stroje na pomoč priskočili številni prijatelji. (Foto: Boris Lah)

Svojo izkušnjo in doživljanje vodne ujme je z nami delil tudi obrtnik, Šentjurčan Ambrož Vahen, pobudnik dobrodelne akcije na Šentjurskem, ki pravi: „To sem jaz. Treba je pomagat, ni važno v kakšni stiski!"



Dobrodelni akciji na Šentjurskem se je odzvalo ogromno število gasilcev, posameznikov, organizacij in podjetnikov. Pomoč je prihajala pravzaprav s celotnega Kozjanskega. (Foto: Ambrož Vahen)

To so le tri zgodbe srčnih posameznikov, ki pa, kot priznavajo, sami ne bi zmogli. Pomoč prav vsakega, ki je kakorkoli pomagal ali karkoli daroval, je izjemna. Naj bodo naši sogovorniki navdih, spodbuda ali moč, da se bomo vsi skupaj še naprej trudili stati ob strani ljudem, ki v teh časih morda ne vidijo upanja, da bo nekoč spet bolje. (NS)