avgust 4, 2023

Evakuacije v Žalcu in Celju, Laško odrezano od sveta

Narava je znova pokazala svojo moč. Reka Savinja, ki je zjutraj od sveta odrezala Zgornjo Savinjsko dolino, je s silovito močjo udarila tudi v občinah dolvodno. Velike težave imajo v Žalcu, poplavlja v Celju in Laškem.

Takšen je danes pogled na Celje. (Foto: FB V Celu dogaja)

V občini ŽALEC so dopoldne evakuirali prebivalce v Vrbju. O izrednih razmerah pa je župan Janko Kos za naš radio povedal:




Nemalo težav Savinja pozroča tudi na Žalskem. (Foto: PGD Šempeter v Savinjski dolini)

V CELJU je Savinja še dopoldne poplavljala pri visečem mostu, nato je strugo prestopila na Špici in pri Mestnem parku Celje. Že pred tem so na celjski občini odredili evakuacijo območja Špice, nato še Lisc, Otoka, starega mestnega jedra, Brega in spodnjih Polul. Evakuacija je ob 17.30 uri v zaključni fazi. Direktor občinske uprave Gregor Deleja je aktualno dogajanje povzel takole:



Savinja se razliva pri Mestnem parku. (Foto: Matjaž Adam)

Katja Žolgar se je tik ob začetku evakuacije v Liscah pogovarjala s Celjanko, ki živi tam, Leo Komerički



Savinja je strugo prestopila tudi pri Špici. (Foto: Lea Komerički)

Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Celje Jože Plešnik je odredil prepoved približevanja vsem vodotokom in stoječim vodnim površinam v Mestni občini Celje. Izjema so pooblaščene osebe, ki so aktivirane kot sile zaščite, reševanja in pomoči.

Zaradi izrednih razmer je Mestna občina Celje na Poklicni gasilski enoti Celje vzpostavila klicni center. Občanke in občani, ki potrebujejo nujno pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko (03) 428 09 00 ali pišejo na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si. V nujnih primerih lahko pokličejo tudi na številko 112.

V LAŠKEM se je nekaj minut pred poldnevom že drugič oglasila sirena, ki opozarja na nevarnost poplavljanja. Tudi poveljnik Civilne zaščite Laško Bojan Špiler je ljudi pozval:



Savinja poplavlja na več območjih, cestne povezave z Laškim pa so trenutno marsikje prekinjene. 


Savinja v s sabo nosi marsikaj. (Foto: Marjan Mačkošek)

Galerija slik