oktober 16, 2022

Turistični obisk v Celju letos na ravni predkoronskega

V Celju so zadovoljni z letošnjim turističnim obiskom. Kot so sporočili iz Zavoda Celeia Celje so številke na ravni rekordnih iz leta 2019. Najbolj obiskana turistična znamenitost v knežjem mestu še naprej ostaja celjski Stari grad.

Stari grad ostaja najbolj obiskana celjska turistična znamenitost. (Foto: radio Štajerski val)

Stari grad – paradni konj
Tudi v Celju opažajo, da se drugačne razmere in navade ljudi doma in v svetu odražajo v strukturi turistov in obiskovalcev, a prva turistična znamenitost po obisku ostaja Stari grad Celje. V Zavodu Celeia Celje pravijo, da je bil junija, julija in avgusta obisk gradu rekorden. Spodbudne so tudi številke v septembru. V teh štirih mesecih se je po grajskem poslopju sprehodilo skoraj 35.000 obiskovalcev, od tega 74 odstotkov tujih. To je približno toliko kot v rekordnem letu 2019. Za voden ogled gradu se je letos odločilo 280 skupin. Da je Stari grad zanimiv tudi za kratek pohod ali druženje ob kavi v Grajski kavarni, dokazuje število prodanih letnih vstopnic. Letos so jih, večinoma Celjankam in Celjanom, na gradu prodali skoraj 2.500. V Zavodu Celeia Celje, ki upravlja s Starim gradom, so od junija do konca septembra pripravili več kot 30 različnih dogodkov, na katerih so skupaj našteli več kot 7000 obiskovalcev.

Celje na novo odkrili Madžari
Po podatkih, ki so jih zbrali v Zavodu Celeia Celje je v Celju od junija do septembra prenočilo skoraj 24.700 turistov, od tega 78 odstotkov tujih in 22 odstotkov domačih. Številke so, kot pravijo v zavodu primerljive z letom 2019. Med tujimi so bili najštevilčnejši gosti iz Nemčije in Avstrije, sledijo jim Italjiani, Čehi, Srbi, Hrvati, Danci, Francozi in Španci. Na novo so Celje “odkrili” turisti iz Madžarske. Rast gostov iz naše vzhodne sosede opažajo že od zimskih mesecev dalje. Trenutna statistika kaže, da je dolžina bivanja v Celju 2,4 dni, v letu 2019 je bila povprečna doba bivanja 2,2 dni. So pa v Celju zaznali tudi spremembe v strukturi gostov, ki se na destinacijo pripeljejo s svojim avtomobilom (radius 1.000 km). Med slednjimi je bilo, kot pravijo v celjskem zavodu, zaznati porast obiskovalcev iz Madžarske, Francije in Poljske. (NS)