januar 31, 2024

Upravne enote: del zaposlenih pod minimalno plačo

Problem je tudi kadrovsko pomanjkanje

Na večini upravnih enot stavkajo. Na nekaterih se je tridnevna stavka začela v ponedeljek, na drugih pa bo le en dan – v večini danes. Med slednjimi so tudi upravne enote Celje, Šmarje pri Jelšah in Laško.

Enodnevna stavka bo med drugim na Upravni enoti Celje, njena vrata bodo odprta le za nujne zadeve. (Foto: Štajerski val)

V Sloveniji je 58 upravnih enot, stavki se jih je pridružilo 41. Na nekaterih med njimi se je začela že v ponedeljek, na nekaterih pa bodo zaposleni prenehali delati le za en dan, v večini je to današnja sreda.

Četrtina zaposlenih ne dosega niti minimalne plače
Današnji enodnevni stavki se pridružuje večina zaposlenih na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah, ki pokriva šest občin Obsotelja in Kozjanskega. Predsednica sindikata šmarske upravne enote Andreja Krumpak Drofenik o razlogih za stavko pravi:

Tako problematiko preobremenjenosti kot prenizkih plač na šmarski upravni enoti dokazuje tudi statistika:

»Upravne enote rešujemo postopke s področja osmih ministrstev in če mi klonimo, se bo sistem sesul,« še dodaja predsednica sindikata šmarske upravne enote, ki upa, da jim bosta ministrstvo in vlada prisluhnila.
Upravne enote morajo kljub stavki zagotavljati nujne zadeve. Šmarska jih bo le na sedežu v Šmarju pri Jelšah, krajevni urad v Rogaški Slatini bo zaprt. (Foto: Štajerski val) 

Stavka le en dan, da ne bremenijo strank
Za enodnevno stavko, ki bo prav tako na današnjo sredo, so se odločili tudi zaposleni na Upravni enoti Celje. Zakaj enodnevna stavka? Vodja oddelka za občo upravo in skupne zadeve Andreja Ulaga Kovač pravi:


Obvestilo, ki stranke obvešča o stavki na Upravni enoti Celje. (Foto: Štajerski val)

Danes se stavki pridružujejo tudi na Upravni enoti Laško, že od ponedeljka pa je v našem delu države stavka na upravnih enotah Žalec, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica. Ne stavkajo pa na Upravni enoti Šentjur.

Kaj sodi med nujne naloge?
Sicer pa v času stavke na upravnih enotah izjavajo nekatere nujne naloge. Kaj sodi mednje, našteva načelnica Upravne enote Šmarje pri Jelšah Jasna Junkar:

Podobno bo tudi na vseh ostalih upravnih enotah, kjer stavkajo. (AD)

Povezani prispevki: 
KATERE UPRAVNE ENOTE STAVKAJO?