februar 8, 2022

V Bistrici ob Sotli kvačkajo v dobrodelne namene

Že šesto jesen in zimo zapored se v Knjižnici Bistrica ob Sotli srečujejo med knjižnimi policami s prejo in kvačkami v rokah. Ob prijetnih klepetih pod mentorstvom Mojcej Marucelj ustvarjajo kvačkane izdelke in se z njimi pridružujejo tudi širšim projektom, kot je projekt Hobotnice za nedonošenčke.

Kvačkani izdelki udeleženk študijskega krožka Kvačkarije nastajajo pod mentorstvom Mojcej Marucelj.(Foto: Knjižnica Bistrica ob Sotli)

Šali za brezdomce, muce in hobotnice za otroke
Srečanja študijskega krožka Kvačkarije, ki deluje pod okriljem Univerze za tretje življensko obdobje Bistrica ob Sotli, so se s prihodom novega koronavirusa spremenila, članice so kvačkale doma, sprečevale pa so se s pomočjo video srečanj. „V  tem času smo z Mojcej Marucelj posneli video, kako skvačkati meduzo ali hobotnico, video je na ogled tudi na Youtube kanalu Knjižnice Šmarje. Lani smo doma kvačkali šale za brezdomce in rokavčke pomagavčke za osebe z demenco, v novem študijskem letu pa smo se lotili novega izziva - kako skvačkati igračko Veliko mačko," razlaga Irena Černelč in dodaja, da je za lažje delo doma, proces nastajanja velike mačke Mojcej Marucelj tudi posnela na video Kvackarije-Velika Macka ter pripravila izpisana navodila. Članice Knjižnice Bistrica ob Sotli in tudi enote Podčetrtek so nakvačkale pravi mačji zbor, ki v bistriški krajevni knjižnici pozdravlja obiskovalce. A muce, ki so jih ustvarile članice študijskega krožka Kvačkarije, že nestrpno čakajo, da prispejo otrokom v bolnišnico.
Kvačkane muce bistriških kekljaric bodo polepšale dneve otrokom na bolnišničnem zdravljenju. (Foto: LU Bistrica ob Sotli)

Rokavčki pomagavčki za osebe z demenco
Letos pa v študijskem krožku začenjajo novo dobrodelno akcijo: ROKAVČKI POMAGAVČKI za osebe z demenco. "Gre za kvačkane ali pletene kvadrate, praviloma velikosti okoli 30x30 centimetrov, ki jih okrasimo s čim več okraski, dodatki, uporabimo različne teksture in barve – tudi če se nam zdi preveč okrašeno in preveč pisano, nič hudega, saj morajo pritegniti pozornost bolnikov in jim pomagajo odpravljati stres, jih sprostijo, zamotijo in imajo izjemen terapevtski učinek. Akcija poteka v sodelovanju s Spominčico, združenjem za pomoč osebam z demenco ter z Hudo volno,“ razlaga Irena Černelč in dodaja, da bodo Rokavčke pomagavčke konec marca predali Domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah in enotam doma. Vse, ki bi se želeli pridružiti njihovi pobudi Černelčeva vabi, da jih kontaktirate in se dogovorite za prevzem materiala. V krožku Kvačkarije so za zdaj le ženske članice, a Černelčeva upa, da se jim letos pridruži tudi kakšen moški. S pobudo bodo sicer zaključili 25. marca. (SP)

Med izdelki članic študijskega krožka Kvačkarije so tudi unikatni kvačkani šali, namenjeni za dobrodelne namene. (Foto: LU Bistrica ob Sotli)

 

Galerija slik