avgust 9, 2023

V Celju sanirajo škodo in odhajajo na pomoč v ostale prizadete občine

Še vedno zaprti nekateri mostovi in mestni park

Tudi Mestni občini Celje minula neurja ter poplave niso prizanesli, a na srečo ni tako hudo kot na primer v Zgornji Savinjski dolini ter na Koroškem. Protipoplavni ukrepi so mesto Celje na srečo zaščitili pred katastrofo. Nekaj škode vseeno je, v teh dneh jo popisujejo in sanirajo. Ob tem pa številni občani že pomagajo na ostalih prizadetih območjih.

Tudi Celjani so se odpravili na pomoč v občine, ki so jih močno prizadele poplave. (Foto: MOC)

Varstvo otrok, katerih starši pomagajo v prizadetih občinah
Mestna občina Celje
je v sodelovanju z Vrtcem Zarja in I. osnovno šolo Celje za občane, ki pomagajo pri odstranjevanju posledic škode v občinah naše regije in nimajo varstva za otroke, poskrbela zanj. Od danes je na voljo nujno brezplačno varstvo otrok. »Pogoj za sprejem otroka v varstvo je, da je zdrav. Starši morajo sporočiti tudi morebitne otrokove posebnosti (dieta, zdravila …). Za prehrano bo poskrbljeno (zajtrk, kosilo, popoldanska malica),« so sporočili iz celjske občine.

Nujno varstvo za predšolske otroke bo v Vrtcu Zarja, enota Mehurček, od 6.15 do 16.30 ure. Prijave lahko oddate prek elektronske pošte, na ravnateljica@vrtec-zarja.si, ali na številki 040 761 166.

Nujno varstvo za osnovnošolske otroke bo organizirano na I. osnovni šoli Celje med 7.00 in 15.00 uro. Prijave so mogoče TUKAJ ali na številki (03) 428 51 11.


Celjani tudi danes odhajajo na pomoč v Nazarje, Braslovče in Petrovče. Veliko se jih je zbralo. (Foto: MOC) 

»Na pomoč v Petrovče, Braslovče in Nazarje se je včeraj odpravilo 60 celjskih prostovoljk in prostovoljcev. Hvala vsem, ki ste se odzvali in tako pokazali res veliko srce. Posebna zahvala tudi Nomagu, ki je zagotovil prevoze, celjskim gostincem za malico, celjskim podjetjem za pomoč z delovno opremo. Besed zahvale pa ponovno izrekamo vsem poklicnim in prostovoljnim službam zaščite in reševanja!,«
sporočajo iz celjske občine ter vsem, ki želijo pomagati, svetujejo, naj se prijavijo prek nacinalne aplikacije Poplave 2023. Vsi, ki želijo pomagati s finančnim nakazilom, lahko to med drugim storijo prek celjskega humanitarnega društva Enostavno pomagam ali pa prek ostalih humanitarnih organizacij.


Mestni park v Celju še čistijo. (Foto: MOC)

Sicer pa tudi v Celju odpravljajo škodo, ki jo je povzročila ujma. Ob tem sporočajo: »Polulski most je zaprt do preklica, na statični pregled (predvidoma v petek) čakata še splavarska in levška brv, ki prav tako ostajata zaprti. Zaradi obsežnega čiščenja obstaja vsaj do konca tedna zaprt tudi mestni park, je pa očiščena pešpot proti Šmartinskem jezeru. Vse obiskovalce gozdov in Šmartinskega jezera prosimo, da so zelo previdni.« Plazovi na območju občine so, kot sporočajo, pod nadzorom, je pa občina skupaj s službami zaščite in reševanja uredila nadomestni bivališči za dve družini. (AD)