junij 27, 2023

V občini Bistrica ob Sotli iščejo voznike prostoferje

V občini Bistrica ob Sotli bo letos zaživel projekt za mobilnost starejših Prostofer, zato iščejo voznike prostovoljce. Cilj je zagotoviti brezplačne prevoze za starejše in druge osebe, ki ne vozijo same, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnim prevozom.

Brezplačni prostoferski prevozi občanom, predvsem starejšim, omogočajo večjo mobilnost in večjo socialno vključenost. (Foto: Zavod Zlata mreža)

Z vključitvijo v vseslovenski projekt Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata mreža, želi občina Bistrica ob Sotli starostnikom in drugim osebam, ki nimajo lastnega prevoza, omogočiti mobilnost in s tem aktivno življenje v domačem okolju. Prevoze bodo izvajali vozniki prostovoljci. Župan Franjo Debelak pravi, da bodo s prostoferjem starejšim občanom omogočili lažji dostop do nujnih storitev, kot so zdravnik, javne ustanove, trgovine … Brezplačni prevozi v bistriški občini ne bodo novost, saj jih izvajajo že doslej – z občinskim avtomobilom pod okriljem občine, pravi Debelak.


Večji zalogaj pri vzpostavitvi prevozov v sklopu projekta Prostofer pa bo, kot pravi Debelak, zagotavljanje zadostnega števila voznikov prostovoljcev:


Nekaj prijav za prostovoljce v projektu Prostofer so na občini Bistrici ob Sotli že prejeli, prijave za sodelovanje pa so še vedno odprte. Prevozi Prostofer so sicer po podatkih zavoda Zlata mreža danes na voljo v več kot 55 občinah po vsej Sloveniji – projekt, pri katerem sodeluje več kot 900 prostovoljcev – prostoferjev pa ima več tisoč uporabnikov. (SP)