november 26, 2021

V Podčetrtku podpisali pismo o nameri za izgradnjo doma starejših

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, župan Podčetrtka Peter Misja in direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel so včeraj na podčetrteški občini podpisali pismo o nameri za izgradnjo prizidka doma starejših. Minister je vrednost naložbe ocenil na 3 milijonov evrov, v domu pa bo 26 dodatih mest za uporabnike institucionalnega varstva in za 15 uporabnikov dnevnega varstva.

Ob podpisu pisma o nameri za izgradnjo doma: minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, župan Podčetrtka Peter Misja in direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel. (Foto: Jernej Šulc)

Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bil Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah eden najbolj obremenjenih ob izbruhu epidemije novega koronavirusa, pri čemer se je pokazalo, da je neprimerna arhitektura doma povzročila še dodatno širjenje virusa. Na ministrstvu so se odločili, da bodo dom razbremenili z gradnjo treh enot, v Kozjem, Rogatcu in Podčetrtku. S tem bodo zagotovili višji standard namestitev, med drugim bodo v novih domovih le eno- in dvoposteljne sobe, večposteljne sobe pa bodo ukinili, s čimer bo zagotovljena tudi večja odpornost v časih epidemije, je napovedal minister Cigler Kralj.


Naložba v nov prizidek doma v Podčetrtku je po ocenah ministra Cigler Kralja težka 3 milijonov evrov, prinesla bo 26 dodatih mest za uporabnike institucionalnega varstva in 15 mest za uporabnike dnevnega varstva. Država bo za gradnjo domov zagotovila različne vire financiranja, je dejal Cigler Kralj in pojasnil, da so na ministrstvu takoj v začetku mandata pristopili k naložbam v izgradnjo infrastrukure za oskrbo starejših, prav tako pa večjo pozornost namenjajo vlaganjem v kader.

Minister Cigler Kralj se je ob obisku Podčetrtka ustavil tudi med upokojenci doma, ki bo v prihodnjih letih poleg ob sedanjih 20-ih dobil še 26 dodatnih postelj. (Foto: Jernej Šulc)

V širitev enote v Podčetrtku, ki deluje pod okriljem Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, je vseskozi aktivno vključena tudi občina Podčetrtek. Župan Peter Misja je spomnil, da je občina idejni projekt za gradnjo doma začela pripravljati že pred leti in ob tem izpostavil, da bo nov dom starejših za Podčetrtek velik korak za zagotavljanje še bolj kakovostne oskrbe starejših.

 


Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel ob skupni nameri izgradnje novega doma ni skrivala zadovoljstva, saj, kot je dejala, z novogradnjo ustvarjajo svojo vizijo: narediti prihodnost po meri starega človeka:


Kot je še dejala Gordana Drimel, so že zelo daleč s pripravo projektne dokumentacije, pripravljajo se že na izbor izvajalcev del. Nadeja se, da bi gradnjo domov starejših v Podčetrtku, Kozjem in Rogatcu začeli v začetku prihodnjega leta in jo zaključili leta 2023. (SP)

Povezane vsebine: 
V Podčetrtku bodo povečali dom starejših