december 12, 2022

Hrvaška vstopa v schengen: kakšni so odzivi obmejnih občin?

Hrvaška bo 1. januarja postala članica schengenskega območja. Največja sprememba bo konec preverjanja dokumentov na slovensko-hrvaški meji. Župana obmejnih občin Rogatec in Bistrica ob Sotli odpiranje meje podpirata, saj bo prinesla zmanjšanje prometne gneče. Pričakujeta, da odprtje mej ne bo poslabšalo razmer z naraščajočim številom prebežnikov.

Vstop Hrvaške v schengensko območje bo prinesel večjo prehodnost meje. (Foto: simbolična fotografija)

Dolge kolone vozil bodo kmalu preteklost
Potniki, ki bodo na Hrvaško prišli z območja schengena oziroma bodo s Hrvaške potovali v države schengena, se bodo lahko po 1. januarju 2023 prosto gibali, ne da bi morali za to skozi mejno kontrolo. Po navedbah pristojnih bodo morali pri sebi sicer še vedno imeti osebni dokument. V obmejnih občinah po prvih odzivih vstop Hrvaške v schengen podpirajo, med njimi je tudi župan občine Rogatec Martin Mikolič, ki si s 1. januarjem v njihovi občini obeta manj prometne gneče:



Da po 1. januarju 2023 ob vstopu v schengen na kolonah ne bo več dolgih kolon vozil, pričakuje tudi župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak. Hkrati upa, da bo ob meji v njihovi občini kmalu padla tudi več kilometrov dolga žičnata ograja:


Žično ograjo ob južni meji je slovenska vojska postavila konec leta 2015. V Bistrici ob Sotli žica še ostaja, marsikje drugod pa so jo ostranili in zamenjali s panelno ograjo. (Foto: Radio Štajerski val)

Z odpiranjem mej še lažje medsosedsko sodelovanje
Poleg manjše gneče pa si župana obeh občin ob odprtju južne meje obetata tudi boljše sodelovanje s sosednjimi hrvaškimi občinami in institucijami, s katerimi se že zdaj uspešno povezujejo in sodelujejo v skupnih čezmejnih projektih. Župan Martin Mikolič ob tem razlaga:



Da bo že zdaj dobro sodelovanje s prebivalci sosednje Hrvaške po vstopu v schengen lahko samo še boljše, ocenjuje tudi bistriški župan Franjo Debelak:



Kaj pomeni odpiranje mej za varnost?
Župan Franjo Debelak verjame, da bo slovenska policija tudi po vstopu Hrvaške s schengen uspešno izvajala naloge varovanja državne meje. Pričakuje, da njen vstop ne bo poslabšal razmer z naraščajočim številom prebežnikov. Zaupanje v dobro delo policije in ustrezno varovanje naše južne meje po vstopu v schengen izraža tudi župan Rogatca Martin Mikolič:


Po podatkih notrnjega ministrstva varovanje južne schengenske meje sicer trenutno izvaja 1.411 policistov in, kot zagotavljajo, bodo vsi ostali zaposleni v policiji. Večinoma bodo delali v okviru policijskih postaj, na katerih so že doslej izvajali naloge varovanja državne meje.

Spomnimo, Hrvaška bo s 1. januarjem 2023 tudi prevzela evro kot uradno valuto. (SP)