julij 24, 2023

V ROGATCU V ZNAMENJU KMEČKIH DEL IN DOMAČIH DOBROT

25. Likof na taberhi v Muzeju na prostem Rogatec

Muzej na prostem Rogatec je včeraj gostil že 25. tradicionalni Likof na taberhi. Prireditev je spomnila na stare kmečke čase in obrti. Obiskovalci so si jih lahko ogledali od blizu in se v njih preizkusili. Dogodek so nadgradili z Marjetinim sejmom rokodelskih izdelkov in tekmovanjem za Naj sirovo zavihanko.

Muzej na prostem Rogatec je včeraj gostil že 25. Likof na taberhi. (Foto: Štajerski val)

V Rogatcu so včeraj pri Muzeju na prostem obujali dediščino in podoživljali stare kmečke domače obrti. Etnografska prireditev - Likof na tiberi je številnim obiskovalcev prikazala stara dela in obrti na kmetiji nekoč ob druženju z jedačo in pijačo ter petjem. Domače obrti je prikazalo nekaj manj kot 90 nastopajočih, večinoma domačinov in nastopajočih iz okoliških krajev, predvsem iz širšega območja Obsotelja in Kozjanskega. Kaj so nam o pomenu takšne prireditve povedali? 



Prireditev sicer vedno poteka predzadnjo soboto v juliju, vendar je zaradi slabega vremena bila prestavljena na nedeljo. Kljub spremembi je privabila množico ljudi, ki si je lahko od blizu ogledala dediščino obrti. Jedro prireditve je bilo prikaz mlačve žita na tri načine: mlačev žita s cepci, z ročno mlatilnico in na gelp s kravjo vprego. Med drugim so prikazali tudi sodarstvo, podkovanje konja, košnjo, klepanje kose in rokodelske veščine – pletenje, vezenje iz ličja in šibja, izdelava grabelj in metel. Kaj pa je bilo obiskovalcem najbolj všeč?

In ali bi se v naštetih obrteh preizkusili tudi sami?



Fantje iz Grobelnega so prikazali mlačev žita s cepci. (Foto: Štajerski val)

Letos tudi sejem in tekmovanje v peki sirove zavihanke
V sklopu dogajanja so prireditev letos nadgradili z Marjetinim rokodelskim sejmom in tekmovanjem v izboru za Naj sirova zavihanko Obsotelja in Kozjanskega s ciljem poenotenja in promocije te kulinarične posebnosti.


Med številnimi sirovimi zavihankami je komisija izbrala najboljšo in najslastnejšo. (Foto: Štajerski val)

Za popolno doživetje dediščine in prikaza starega kmečkega življenja pa so poskrbele Ljudske pevke iz Rogatca, ki so med drugim začetnice te prireditve z istoimensko igro, in Prešmentalni faloti iz Stoperc z igranim prizorom s petjem ob pranju ob štepihu. Igran prizor s petjem so pripravile tudi Ložniške ufarce pod imenom Žetev bo. Pestro nedeljsko dogajanje v Rogatcu si lahko med drugim ogledate še v spodnji foto galeriji. (SZ)