september 18, 2023

Evropski teden mobilnosti - otroci zavzeli šentjurski Mestni trg

V soboto se je v okoli 50 državah, tudi v  Sloveniji, začel Evropski teden mobilnosti. Letošnja osrednja tema so varčne poti. V ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj, ki zagotavljajo svetlejšo prihodnost. V projekt so vključene številne naše občine. Med drugim tudi Občina Šentjur.

Šentjurski gasilci so otrokom ob začetku Evropskega tedna mobilnosti pripravili poligon in jim predstavili svoje delo. (Foto: Štajerski val)

Šentjurska občina v Evropskem tednu mobilnosti sodeluje že več let. Kot pravi župan Marko Diaci, je namen ozaveščati občane o tem, da obstajajo tudi drugačni načini poti kot vožnja z avtomobilom. Pri tem naslavljajo predvsem najmlajše. Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur je danes dopoldne za učence Osnovne šole Franja Malgaja, otroke iz šentjurskega vrtca enote Pešnica ter mimoidoče organiziral jutranjo rekreacijo. Nekaj otrok smo ujeli pred naš mikrofon. Vprašali smo jih, zakaj je v šolo bolje iti peš kot z avtomobilom in ali se oni tega držijo:

Otroci so si v sejni dvorani ogledali tudi kratek film Otrokom v znanje! Staršem v poduk!, kjer so spoznali preventivne aktivnosti, ki jih morajo kot udeleženci v prometu upoštevati. Smo pa sicer o njihovih navadah povprašali tudi malo starejše. In kaj smo ugotovili? Uporabljajo avtomobil ali raje posegajo po drugih, bolj trajnostnih načinih mobilnosti?

V ospredju so bili šentjurski gasilci, ki so ob tej priložnosti postavili poligon za otroke in jim predstavili svoje delo.


(Foto: Štajerski val)

Med drugim se je predstavilo tudi več šentjurskih društev: Društvo prijateljev mladine Šentjur, Razvojna agencija Kozjansko, Društvo podeželske mladine Šentjur ter klub starodobnikov Večno mladi Šentjur. 


Klub starodobnikov je med drugim predstvljal tudi kolesa, s kakršnimi so se vozili nekoč. (Foto: Štajerski val)

V Občini Šentjur sicer, kot še pravi Marko Diaci poskušajo na področju trajnostnega prometa storiti čim več. Med aktualnimi projekti so kolesarske poti. Župan razlaga:

Aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti bodo v Šentjurju še vse do petka, ko bodo dogajanje zaključili z dnevom brez avtomobila. Več podrobnosti najdete na spletni strani občine. Spodaj pa si lahko ogledate nekaj današnjih foto utrinkov. (KK)