maj 23, 2023

V Šmarju novost - čitalnica pod krošnjami

Projekt je prinesel še tri nove turistične produkte

Občina Šmarje pri Jelšah je skupaj s partnerji izvedla projekt Barok pod krošnjami. V Šmarje je med drugim prinesel novost – čitalnico pod krošnjami, oblikovali pa so tudi tri nove turistične produkte.

Ob lepih dneh in dogodkih bodo betonske klopi dobile blazine, dodali bodo še nekaj stolov in mizic ter dobili prijetno čitalnico na prostem, pod krošnjami dreves. (Foto: Štajerski val)

Projekt Barok pod krošnjami je Občina Šmarje pri Jelšah izvedla skupaj s partnerji – šmarsko knjižnico, Društvom za ohranjanje kulturne dediščine sveti Rok in Ljudsko univerzo Rogaška Slatina. Med drugim je v Šmarje prinesel dve naložbi – čitalnico pod krošnjami pri šmarskem kulturnem domu ter delno obnovo poti Kalvarije do cerkve svetega Roka, ki je po novem tudi osvetljena. Vodja oddelka za investicije na šmarski občini Anita Reich razlaga:


Pot Kalvarije do cerkve svetega Roka, ki velja za eno od sedmih čudes Slovenije, so delno obnovili. (Foto: FB Občina Šmarje pri Jelšah)

Ob tem so izvedli tudi tako imenovane mehke vsebine. Kaj so prinesle?

Promocijski film, ki je nastal pod okriljem projekta, je v posebni, tako imenovani stopmotion tehniki, izdelali so ga v okviru video delavnic za otroke v Knjižnici Šmarje pri Jelšah in na zanimiv način oriše zgodbo nastanka šmarske kalvarije in njenega graditelja Mateja Vrečerja. Direktor knjižnice Marko Samec razlaga:

Filmček si lahko ogledate tukaj:

Projekt Barok pod krošnjami je vreden slabih 240.000 evrov, skoraj 100.000 evrov so pridobili od Evropskega sklada za regionalni razvoj. (AD)