december 6, 2023

V šmarski stari šoli odslej moderen fizioterapevtski center

Tam tudi patronaža ter kmalu še center za krepitev zdravja

Obnovljeni znameniti objekt stare šole v Šmarju pri Jelšah je zdaj dobil tudi vsebino. Danes so v njem odprli nove, dodatne prostore šmarskega zdravstvenega doma, namenjene prebivalcem celotnega Obsotelja in Kozjanskega. Kaj vse je v njih?

Slavnostni trak so prerezali šmarski župan Matija Čakš, direktor zdravstvenega doma Anton Zidar in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Denis Kordež. (Foto: Štajerski val)

Denar prispevalo tudi ministrstvo za zdravje
Šmarski zdravstveni dom, katerega ustanoviteljice so občine celotnega območja šmarske upravne enote, je dodatne prostore dobil v pritličju objekta stare šole, ki ge je šmarska občina povsem obnovila. Osrednji del je fizioterapevtski center. Direktor Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah Anton Zidar pravi:

V fizioterapevtskem centru bodo izvajali storitve za prebivalce celotnega Obsotelja in Kozjanskega, lahko pa tudi širše. (Foto: Štajerski val)  

Ker so povečali prostore, direktor zdravstvenega doma v prihodnje načrtuje tudi povečanje programa fizioterapije, ki bi prinesel tudi nove zaposlitve.
Občina Šmarje pri Jelšah je fasado stare šole obnovila že leta 2022, zunanjost objekta pa letos spomladi. (Foto: Štajerski val)

Sicer pa so v stari šoli odslej tudi novi prostori patronaže, z junijem prihodnje leto pa bo tam zaživel še center za krepitev zdravja, njegova osnovna dejavnost je preventiva:



Ureditev prostorov za zdravstveni dom je stala slabih 850.000 evrov, pri čemer je 650.000 evrov prispevalo ministrstvo za zdravje, ostalo je zagotovila šmarska občina, zdravstveni dom pa je plačal projektno dokumentacijo in projektantski nadzor ter kupil drobni inventar.
V fiziorepavtskem centru je moderna oprema. (Foto: Štajerski val)

V stari šoli bodo tudi podjetniki in društva
Občina Šmarje pri Jelšah je sicer v skladu s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine obnovila celoten objekt, prav tako je uredila njegovo okolico. Zdravstveni dom ima prostore, ki so jih odprli danes, v pritličju. V prvem in drugem nadstropju pa bodo prostori za podjetništvo ter društva. Župan Matija Čakš razlaga:

Prvi podjetniki naj bi v staro šolo prišli po novem letu, o razpisu, ki je že objavljen, smo pisali TUKAJ, društva pa predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Bo pa občina morala v prihodnje poskrbeti še za dodatne parkirne prostore ob objektu. Kakšne načrte ima, smo poročali TUKAJ. Fotografije z odprtja fizioterapevtskega centra najdete v spodnji galeriji. (AD)