maj 12, 2023

V šolah dan kulture nenasilja in strpnosti

V luči tragičnih dogodkov na srbski osnovni šoli in nedavnega medijsko zelo odmevnega primera medvrstniškega nasilja v Celju bo danes v slovenskih šolah dan kulture nenasilja in strpnosti.

V šolah se sicer že zdaj, kot zagotavljajo ravnatelji, pogovarjajo o temah, kot so strpnost, razumevanje, sprejemanje. Danes pa bo temu posvečena še kakšna dodatna ura. (Foto: Pixabay)

Pristojni ministri – za šolstvo, zdravje ter delo, družino in socialne zadeve – so napovedali več aktivnosti za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah. Današnji dan kulture nenasilja in strpnosti bo prva. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pravi, da so predlog v začetku tedna poslali ravnateljem šol. Razlaga:

Za izvedbo so odgovorne šole, v večini bodo vsebine izvedle v okviru razrednih ur.

Sicer pa so pristojni ministri pri prizadevanjih za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah izpostavili tudi pripravo več zakonov s področja duševnega zdravja in administrativno razbremenitev centrov za socialno delo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan namreč ocenjuje, da je v časo po epidemiji covida veliko tveganj za duševno zdravje mladih. Predvsem je, kot pravi, treba področje duševnega zdravja destigmatizirati ter ga v družbi izenačiti s fizičnim zdravjem Da sta medvrstniško nasilje v šolah in duševno zdravje zelo pogosto povezana z razmerami v družinah ali s socialnimi stiskami, pa opozarja minister Mesec.

Na Štajerskem valu smo problematiki medvrstniškega nasilja posvetili nedavno oddajo Vpogled, pogovarjali smo se s psihologinjo dr. Sonjo Pečjak, prisluhnite TUKAJ. Izkušnje in nasvete policije pa lahko slišite TUKAJ.