april 25, 2024

VPOGLED: Veste, kakšen je vaš ogljični odtis?

V ponedeljek smo obeležili svetovni dan Zemlje. Letošnji se datumsko znova močno približa dnevu ekološkega dolga, dnevu, ko v Sloveniji porabimo vse naravne zaloge, ki jih naš planet zmore obnoviti v letu dni. Okoljske odločitve v bližnji prihodnosti bodo znatno vplivale na dolgoživost človeštva na Zemlji, zato je pomembno tudi ravnanje vsakega posameznika. 

Velike količine plastične embalaže še vedno predstavljajo velik problem za okolje (Foto: Pixabay)

Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera je ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje predstavila kalkulator, s katerim lahko vsakdo izračuna emisije toplogrednih plinov, ki jih proizvede. Kot nam je povedala Renata Karba, največ tovrsnih emisij proivedemo s proizvodnjo in porabo energije, prevozi in prehranjevanjem. Kaj torej v življenju spremeniti, da bo naše obremenjevanje okolja čim manjše?

Ena od možnosti je tudi ponovna uporaba in preudarnejše potrošništvo. V Slovenskih Konjicah so ta teden v ta namen odprli t. i. Repair Cafe. Kot razlaga biologinja Marinka Vovk s konjiškega Centra ponovne uporabe, želijo, da bi lahko vsakdo z njihovo tehnično pomočjo znal popraviti svoje iztrošene predmete ali si tam izposodil tiste, ki jih potrebuje le nekajkrat letno. O tem in drugih načinih trajnosti smo spregovorili v oddaji Vpogled. (ViP)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.