februar 2, 2023

VPOGLED: Slovenska smučišča v gradnjo novih žičnic

Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž je v tokratnem Vpogledu ocenil posledice energetske draginje na naša smučišča, opozoril je na kadrovsko problematiko v turizmu in predstavil velike infrastrukturne projekte, ki se v tem letu obetajo v slovenskih smučarskih centrih.

Država želi s sofinanciranjem zagotoviti nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča. Med 10 odobrenimi projekti je denar odobren tudi za smučišče na Kopah. (Foto: Radio Štajerski val)

V tokratnem Vpogledu smo vzeli pod drobnogled izzive slovenskih žičničarjev, ki jih je v zadnjem letu še posebej močno zaznamovala energetska kriza. Podražitve elektrike so najbolj prizadela nižje ležeča smučišča, ki so najbolj odvisna od izdelovanja umetnega snega. Stroški izdelave umetnega snega na naših smučiščih so se zaradi zvišanja cen elektrike povečali za petkrat do šestkrat, kar pa se naj ne bi odražalo na ceni smučarskih kart. Žičničarji se ob tem tudi v tej zimski sezoni soočajo s pomanjkanjem kadra, ki zahteva sistemski pristop države. Med prijetnejšimi izzivi smučarskih centrov pa je zagotovo velik investicijski zagon, za katerega je država zagotovila okoli 70 milijonov evrov. Potem ko v Sloveniji praktično celo desetletje ni bilo vlaganj v žičničarstvo, se letos na desetih slovenskih smučiščih obetajo novogradnje žičniških naprav. Boštjan Paradiž, predsednik Združenja slovenskih žičničarjev in direktor družbe Vabo, ki upravlja s smučiščem Kope, je aktualne razmere v panogi predstavil v pogovoru s Snežano Prebil.



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.