september 24, 2023

Vsak lahko po svoje ureja nakupe, a lokalna hrana ima številne prednosti

Kmetijska zadruga Laško že 70 let

V tokratnih minutah za kmetijstvo smo se ustavili v Kmetijski zadrugi Laško, ki letos obeležuje 70-letnico. Za svoje delo je na nedavnem sejmu Agra v Gornji Radgoni prejela tudi priznanje Zadružne zveze Slovenije. O izzivih pri delu, zadružništvu in pomenu lokalno pridelane hrane z več vidikov smo se pogovarjali z direktorjem Jožetom Žabkarjem.

Kmetijska zadruga Laško letos praznuje 70-letnico. (Foto: KZ Laško)

Kmetijska zadruga Laško je zaživela marca leta 1953, danes deluje na sedmih lokacijah, sedem desetletij pa povezuje in zastopa interese lokalnih kmetov na območju občin Laško, Radeče, Hrastnik in Trbovlje. Poslovno je laška zadruga razdeljena na predelavo mesa, kooperacijo, trgovino, perutninarstvo in transport. Direktor Jože Žabkar pravi, da so se skozi desetletja spopadli s številnimi izzivi. Podrobneje je o njih spregovoril v pogovoru z Nino Slak. Med drugim sta se dotaknila tudi odkupnih cen, pomena lokalno pridelane hrane in novosti – avtomatih z lokalnimi pridelki in izdelki. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.