maj 5, 2020

Na gradu Podsreda kmalu grajska prenočišča

Tako kot večina slovenskih galerij in muzejev bo danes svoja vrata odprl tudi grad Podsreda. Trenutno so na gradu na ogled vse stalne razstave, po sprostitvi vladnih preventivnih ukrepov naj bi oživela še prireditvena dejavnost. Pripravljajo pa tudi novost – grajska prenočišča.

Življenje na gradu Podsreda bo znova oživelo. (Foto: Kozjanski park)

Aprila 1.300 obiskovalcev manj 
V Kozjanskem parku so grad Podsreda želeli odpreti 1. aprila, a jim je načrt prekrižala epidemija koronavirusa. "V parku tako zamujamo s prireditvami in dogodki za dober mesec. Najhujši je izpad gostov v mesecu aprilu, lani v tem času smo imeli na gradu že približno 600 gostov, v celotnem Kozjanskem parku čez 1.300, letos obiskovalcev ni bilo," pravi vodja službe za regionalni razvoj in izobraževanje Lucija Zorenč. Grad ob odprtju ponuja vse stalne razstave, ki jih bodo sčasoma dopolnili z novimi, prav tako načrtujejo niz kulturnih dogodkov in prireditev, katerih uresničitev pa bo odvisna od nadaljnjih vladnih ukrepov, razlaga Lucija Zorenč:

Grad Podsreda je trenutno odprt od 10.00 do 16.00 ure. Obisk je tako v vseh drugih javnih ustanov možen z razkuževanjem rok, uporabo zaščitne maske in s spoštovanjem ukrepa primerne razdalje.

 Razstava fotografij Fotografski ex-tempore 2019 v zanimivem ambientu grajskega podsrešja. (Foto: Kozjanski park)

Kmalu sobe in apartmaji za 16 oseb
Na gradu Podsreda letos napovedujejo dobrodošlo novost, odprtje nočitvenih kapacitet. V spodnjem gospodarskem poslopju gradu, ki ga je občina Kozje celovito obnovila že v minulih letih, bo mogoče kmalu rezervirati grajske sobe in apartmaje. Odprli jih bodo takoj, ko bo glede na razmere, povezane s koronavirusom, to mogoče, napoveduje kozjanska županja Milenca Krajnc:

Na gradu so na voljo tri grajske sobe in trije apartmaji, v katerih bo lahko skupaj prenočilo 16 oseb.

Koliko bo stala nočitev na gradu Podsreda, bodo na občini Kozje razkrili v prihodnjih dneh. Ureditev prostorov je občino stala slabih 200 tisoč evrov. (SP)

 Urejanje sob in apartmajev je v zaključni fazi. (Foto: Kozjanski park)