oktober 21, 2015

Na Pragerskem center za prebežnike?

Če se bo val prebežnikov stopnjeval, bo država sprejemni ali nastanitveni center uredila tudi v strelskem centru Gaj na Pragerskem. Zato je slovenjebistriški župan sinoči sklical izredno sejo občinskega sveta. V živahni svetniški razpravi je bilo slišati tudi izjave o predsodkih in strahovih pred tujci.

Na sinočnji izredni seji občinskega sveta so predstavniki države poudarjali, da razmere obvladujejo, zato je morebiten strah državljanov, tudi občanov Slovenske Bistrice, odveč.

Prostora za 500 prebežnikov
Ali bo begunski center na Pragerskem dejansko zaživel, sicer še ni jasno. Tudi to ne, ali bo zgolj sprejemni (v njem prebežnike le popišejo in pospremijo do avstrijske meje) ali bo nastanitveni. Nihče prav tako (še) ne more napovedati, kako dolgo bi ga potrebovali. Nekaj mesecev? Leto ali več?  Slovenjebistriški svetniki so od predstavnikov države dobili pojasnila, da na območju celotne Slovenije iščejo primerne lokacije za ureditev namestitvenih centrov. Potrebovali jih bodo, če se bo begunski val zelo okrepil. Pet sprejemnih in 14 namestitvenih centrov v Sloveniji že imamo, osem namestitvenih je še vedno praznih. Center na Pragerskem bo torej zaživel le, če se bo število tujcev drastično povečalo. Ocenjujejo, da bi v njem lahko zagotovili bivanje 500 prebežnikom. Če bo nastanitveni center na Pragerskem zaživel, bo vse stroške krila država. V občini Slovensa Bistrica se na tak scenarij že pripravljajo, saj je župan Ivan Žagar že pred mesecem sklical občinsko koordinacijsko delovno skupino.

Lokalna civilna zaščita pripravljena
Predstavniki republiške uprave za zaščito in reševanje ter slovenjebistriške civilne zaščite so si včeraj na Pragerskem tudi že ogledali možnosti za ureditev centra. Lokacija je primerna predvsem zaradi neposredne bližine železnice. Prebežnike bi lahko v center vozili z vlakom, od tam pa bi jih z avtobusom prevažali do Šentilja, kjer bi nadaljevali pot v Avstrijo. Koordinacijska skupina je po besedah poveljnika slovenjebistriške civilne zaščite Branka Hojnika že začela priprave. V njej so poleg članov civilne zaščite še predstavniki Rdečega križa, zdravstvenega doma, občine in centra za socialno delo. Po potrebi bodo za pomoč prosili tudi gasilce.

Strahovi so odveč
Generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne zadeve Lado Bradač je poudaril, da so strahovi prebivalcev Pragerskega in širše slovenjebistriške občine odveč, saj prebežniki niso nasilni, gre za ljudi, ki želijo le prečkati Slovenijo. Njegove navedbe je potrdil komandir mariborske policijske uprave Danijel Lorbek: "Razmere obvladujemo tako v namestitvenem centru v Šentilju kot tudi v sprejemnih centrih na Gruškovju in Središču ob Dravi. Nobenega prebežnika še nismo obravnavali zaradi kakršnegakoli kaznivega dejanja." Po besedah Lada Bradača prav zaradi zagotavljanja varnosti v državi ustanavljajo sprejemne in namestitvene centre. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

Lado Bradač o centru za prebežnike