marec 6, 2024

ISKRA LETA 2023: Poziv državi, naj prisluhne osebam s celiakijo

Iskro leta 2023 je izrekla Sladkogorčanka Majda Jurše

Razglasili smo ISKRO LETA 2023, izjavo, ob kateri se je na Štajerskem valu v minulem letu najbolj iskrilo. Med 12 izjavami, mesečnimi iskrami, so jo izbrali naši poslušalci. Slovesna razglasitev je bila v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Iskra leta je poziv državi, naj vendarle uredi dodatek za nakup hrane za odrasle osebe s celiakijo.

Zmagovalno iskro leta 2023 na Štajerskem valu je izrekla Majda Jurše, predsednica Slovenskega društva za celiakijo. Za nagrado je prejela čudovit okvir, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška. Na fotografiji je z urednico informativnega programa Anjo Deučman in programsko direktorico Greto Kokot Rajkovič. (Foto: Štajerski val)

»Naša hrana je petkrat, pa tudi do desetkrat dražja. Do 18. leta dobijo starši dodatek za nego, po 18. letu pa nič več. In če si ne moreš privoščiti brezglutenske hrane, je telo nonstop draženo, nonstop si bolan. To dolgoročno pripelje do črevesnega raka. Takrat pa bomo imeli tisoče in tisoče evrov za zdravljenje.« (Majda Jurše, predsednica Slovenskega društva za celiacijo, ISKRA LETA 2023 na Štajerskem valu)

Iskrive izjave izberejo poslušalci
Iskra tedna je akcija Štajerskega vala, v kateri izpostavljamo izjave, ob katerih se iz takšnega ali drugačnega razloga še posebej iskri in jim je zato vredno nameniti nekaj dodatne pozornosti, jim večkrat priluhniti ... Izmed številnih izjav naših sogovornikov vsak teden v radijskem uredništvu izberemo tri izjave, med njimi poslušalci našega radia in obiskovalci naše spletne strani z glasovanjem določijo ISKRO TEDNA. Tista, ki med iskrami tedna v posameznem mesecu prejme največ glasov, postane ISKRA MESECA. In med 12 iskrami meseca so poslušalci – znova z glasovanjem – izbrali še ISKRO LETA.
12 avtorjev iskrivih izjav. Dotaknili so se različnih področij in prav vse izjave so navdušile ter tako ali drugače opozorile na tematike, pomembne za naša življenja. (Foto: Jure Godler)

»Akcija traja že štiri leta in zdaj že lahko povlečemo nekaj statistike. Največ glasov običajno prejmejo tiste izjave, ki se dotikajo nas vseh oziroma večine ljudi, ali pokažejo ogledalo aktualnemu dogajanju v družbi. Spomnijo na neko problematiko, ki je res pereča, ali pa potrkajo na naša čustva,« razlaga programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković.

FINALNE IZJAVE, ZMAGOVALNE ISKRE POSAMEZNIH MESECEV
Zmagovalne ISKRE posameznih mesecev v lanskem letu so izrekli: učiteljica na Šolskem centru Rogaška Slatina in mojstrica očesne optike Branka Kovačič o grozeči epidemiji kratkovidnosti; avtorica enega najbolj klikanih video receptov za krofe Rosana Jug Povhe o prednostih kuharskega recepta, ki je posnet, v primerjavi s tistim, ki je le zapisan; veterinarka v Veterini Tačka Nataša Horvat Leskovar o tem, na kaj moramo pomisliti, preden se odločimo za hišnega ljubljenčka; predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje Dragica Mirnik o tem, da morajo invalidi glasno opozarjati na svoje težave, saj tudi tako osveščajo širšo javnost; predsednica Slovenskega društva za celiakijo Majda Jurše s pozivom pristojnim, naj vendarle uredijo dodatek za prehrano za odrasle osebe s celiakijo; osebni trener Urh Toplak o motivaciji in športni aktivnosti, vodja projektov na Razvojni agenciji Sotla Anita Čebular o predsodkih pred nakupi rabljenih oblačil; prostovoljni gasilec in namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite občine Mozirje Roman Čretnik o objemanju in tem, kako so katastrofalne poplave povezale ljudi; Matic Vizjak, Šmarčan, ki se je s prijateljema peš odpravil iz Pirana na vrh Triglava, o 200-kilometrski poti; Marjan Papež iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije o vztrajnosti slovenskih kmetov in prihodnosti slovenskih kmetij; predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Matej Pečovnik, tudi sam onkološki bolnik, o raku in moških; izdelovalka jaslic, sicer predsednica Prostovoljnega gasilskega društva Steklarna Rogaška, Helena Fric Križanec, o pomenu praznikov in adventnega časa. Vsem izjavam lahko prisluhnete TUKAJ.

Vsem izjavam smo prisluhnili na zaključni slovesnosti v Ipavčevem kulturnem centru, skozi katero so nas popeljali naši radijski voditelji, za glasbeno popestritev je poskrbela odlična Eva Boto, z vrhunskim nastopom ob klavirju pa nas je nasmejala Ana Maria Mitić.
Eva Boto nas je pobožala s svojim čudovitim glasom. (Foto: Štajerski val)

Naziv ISKRA LETA 2023 je šel na Sladko Goro
Vrhunec dogodka je bila razglasitev zmagovalne izjave, ki je prejela naziv ISKRA LETA 2023. Največ glasov je prejela izjava predsednice Slovenskega društva za celiakijo, Sladkogorčanke Majde Jurše, ki je lani maja pristojne na državni ravni pozvala, naj vendarle uredijo dodatek za prehrano za odrasle osebe s celiakijo:


Nagrado za iskro leta, plaketo in čudovit kristalni okvir iz Steklarne Rogaška, je Majdi Jurše izročil direktor Štajerskega vala Roman moškotevc. (Foto: Jure Godler)

Majda Jurše se je v prvem odzivu po osvojitvi naziva iskre leta zahvalila vsem, ki so oddali glas zanjo, ter poudarila, da je Slovenija celo edina med državami nekdanje Jugoslavije, ki že vse od osamosvojitve ni prisluhnila osebam s celiakijo, ki ne smejo uživati glutena, ter ni našla načina, da bi dobili dodatek za hrane, ki je primerna zanje in je pravzaprav edino pravo zdravilo. Po prejemu naziva ISKRA LETA 2023 se je z Majdo Jurše pogovarjala Nina Slak: 


Med dogodkom se je celotna dvorana tudi dobro razgibala, za kar je poskrbel Urh Toplak, ki je v junijski iskri meseca pozval k redni športni aktivnosti. (Foto: Jure Godler)

Lepe nagrade za vse iskre in tudi za srečneža, ki je glasoval
Majda Jurše je za nagrado prejela čudovit kristalni okvir, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška. Vsi nominiranci za iskro leta so na prireditevi sicer dobili kristalni svečnik Steklarne Rogaška. Prav tako so prejeli še praktično nagrado partnerja akcije Iskra tedna, blagovne znamke Iskra, podjetja Ahac, ter cvet iz šentjurske cvetličarne Doris. Za pogostitev po prireditvi so poskrbeli v Šolskem centru Šentjur, kotiček z brezguletnsko hrano pa so pripravili tudi člani in članice celjskega društva za celiakijo. Tudi s torto smo se posladkali, iz šentjurske slaščičarne Jana.

Lepo nagrado blagovne znamke Iskra bo prejel tudi nekdo, ki je glasoval za katerokoli od nominiranih isker. Žreb je bil srečen za IRENO HLADIN iz Kozjega. 
Ana Maria Mitić je večer polepšala z nekaj smeha in glasbe. (Foto: Jure Godler)

Imamo že štiri iskre leta 
Izjava Majde Jurše je četrta iskra leta na Štajerskem valu. Prvo smo dobili leta 2020, izrekla jo je Celjanka, prostovoljka Jerneja Mastnak, o prijaznosti, slišite jo TUKAJ. Leta 2021 je slavil župnik Martin Golob, v izjavi, ki je nastala med epidemijo koronavirusa, je govoril o svetih mašah in pici prek Zooma, prisluhnite TUKAJ. Leta 2022 pa je naziv iskre leta prejel reševalec iz Ljubljane Robert Sabol, ki je pozval, da Slovenija nujno potrebuje helikopter, ki bo namenjen izključno nujni medicinski pomoči. Prisluhnite mu TUKAJ.

Še več utrinkov s slovesne razglasitve iskre leta 2023 slišite v našem radijskem etru, spodaj pa si oglejte fotogalerijo.