april 22, 2024

Peter Mikša: Zgodovina so cikli, ki se ponavljajo

Gost našega nedeljskega radijskega srečanja je bil dr. Peter Mikša, zgodovinar, predavatelj ter velik ljubitelj in poznavalec alpinizma. Med drugim je ustanovitelj plezalnega kluba v Rogaški Slatini. 

Dr. Peter Mikša in gostiteljica srečanja Tanja Jurjec.

Dr. Peter Mikša je Slatinčan, ki je rastel z glasbo v vsestransko glasbeno nadarjeni družini. Želel je postati veterinar in se je med obiskovanjem srednje veterinarske šole v Ljubljani prvič srečal z alpinizmom, kar je po svoje zaznamovalo tudi njegovo akademsko pot. Kot doktor znanosti s področja zgodovinopisja je zaposlen je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je eden največjih poznavalcev slovenske planinske in alpinistične zgodovine pri nas. Na vsej tej karierni poti si je ustvaril družino s tremi otroki in, ker mu je mar za vsakega študenta, pridobil izjemno priljubljenostjo med njimi, tudi na osnovi svojih pestrih študentskih izkušenj.

Srečanju z dr. Petrom Mikšo prisluhnite s spodnjem posnetku, z njim se je pogovarjala Tanja Jurjec.

»V gorah človek uživa takrat, ko je nanje pripravljen, ko ima dobro kondicijo in ko tam ne trpi.«

Mikša velja za enega vodilnih slovenskih zgodovinarjev na področju mejnih študij, s poudarkom na obdobju druge svetovne vojne oz. novejše zgodovine. Zelo blizu so mu markerji v prostoru, saj postajajo spomeniki ob menjavah oblasti kmalu nezaželeni. Piše monografije, strokovne in znanstvene sestavke, sodeluje v intervjujih za RTV Slovenija, v slovenskih revijah in v pogovornih oddajah na radiu ter se udejstvuje tudi na področju dokumentarnega filma.


»Zgodovina je učiteljica življenja. Zgodovina so cikli, ki se vedno ponavljajo. Včasih je prav grozno, ko vidiš, kaj se dogaja, ker veš približno, kaj prihaja, a kot posameznik nimaš nekega konkretnega vpliva na to.«

V Rogaški Slatini je leta 2001 ustanovil plezalni klub, poskrbel za opremljanje okoliških naravnih plezališč in postavitev plezalnih sten, sam pa postal alpinistični inštruktor in inštruktor športnega plezanja.
Velik del njegove raziskovalne in znanstvene poti je ob njem žena Bogdana. S sinovoma Maksom in Mohorjem ter hčerko Milo živijo na Babni Gori pri Polhovem Gradcu. V njegovo življenje je bilo vpletenih veliko naključij, ki so ga pripeljala do spoznanja, da je lahko tudi slaba stvar na koncu za kaj dobra.

Galerija slik