april 25, 2024

Vstopite v Pelikanov atelje, stanovanje in njegov čas

Razširjena Fotohiša Pelikan

V Celju bodo danes odprli prenovljeno zbirko Fotohiša Pelikan. Ta se zdaj poleg objekta steklenega ateljeja razteza tudi v stavbo, kjer je fotograf Josip Pelikan v prejšnjem stoletju živel in imel fotostudio. Pomembna zapuščina daje vpogled v čas pred okoli stotimi leti in na enem mestu ohranja bogato fotografsko dediščino.

Meščansko stanovanje, v katerem je živel Josip Pelikan (Foto: Štajerski val)

Hišo na Razlagovi ulici, kjer bo danes zaživela razširjena zbirka Fotohiša Pelikan, je leta 1899 zgradil fotograf Johann Martin Lenz, ki je dozidal tudi stekleni atelje. Po prvi svetovni vojni jo je sprva najel in nato kupil fotograf s Primorske Josip Pelikan, ki kasneje postane ena najmarkantnejših celjskih osebnosti. Po Pelikanovi smrti je v prostorih delovala njegova hči Božena. Na današnji dan leta 1997 je bil kot muzejsko prizorišče odprt Pelikanov stekleni atelje, ki ga upravlja Muzej novejše zgodovine Celje. Direktor Tonček Kregar razlaga:

Stavbo je odkupila Mestna občina Celje in jo v upravljanje predala muzeju. Kregar razlaga, so iz nje odpeljali preko 30 kombijev opreme, ki so jo nato popisali in restavrirali. Vsa je bila nato vrnjena v stavbo, ki so jo v 666 tisoč evrov vredni investiciji v celoti prenovili. V kletni etaži deluje Galerija Božena, o ostalih nivojih pa Kregar pravi:

Tam so tudi spremljevalni prostori za zaposlene. Da bo izkušnja v skoraj povsem avtentičnih prostorih, zamrznjenih v času, bolj celostna, bodo oglede omogočali skupinam desetih oseb. Samostojnih ogledov tako ne bo, pravi Kregar in dodaja:

Razstavni prostori Fotohiše Pelikan se raztezajo na preko 600 kvadratnih metrih.

Kot bi zamrznili čas

Pri prenovi prostorov so se muzealci, projektanti in gradbinci soočali z izzivom ohranjanja avtentičnosti prostorov v soskladju s sodobnimi zakonskimi zahtevami. Kustosinja Urška Todosovska Šmajdek, ki je k projektu pristopila kot del Zavoda za varstvo kulturne dediščine, trenutno pa je zaposlena v MNZC, o prenovi pravi: 

Ob tem dodaja:

Odprtje Fotohiše Pelikan bo ob 18. uri, udeležila se ga bo tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Prve obiskovalce bodo sprejemali po prvomajskih praznikih. (ViP)