julij 22, 2020

O Almi, ki je po svetu šla z bubi pričesko in Eriko

Letos je izšla biografija Alme Karlin, pod katero se je podpisala Jerneja Jezernik. Napisala jo je v nemščini, v jeziku, v katerem je pisala tudi Alma. Knjiga je med finalisti za seznam Hotlist, kjer so najboljše knjige nemških, avstrijskih in švicarskih založb.

Jerneja Jezernik pravi, da je na uvrstitev Almine biografije že zdaj ponosna. (Foto: FB Jerneja Jezernik)

Jerneja Jezernik iz Pariželj že 25 let raziskuje življenje in delo Alme Karlin. Napisala je več Alminih biografij in prevajala njena dela. Zadnjo biografijo celjske popotnice je napisala v nemščini. Biografija z naslovom Alma M. Karlin: Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt - Alma M. Karlin: z bubi pričesko in pisalnim strojem po svetu je izšla pri založbi Drava, ki promovira avtorje iz nekdanje Jugoslavije.

Jezernikova pravi, da je zanimanje za Almino življenje na nemško govorečem knjižnem trgu veliko, tako pa lahko Alno tudi približa bralcem jezika, v katerem je pisala tudi Karlinova. Biografija se je med 170-imi naslovi uvrstila med 30 finalistov za seznam Hotlist. Na njem so najboljše knjige nemških, avstrijskih in švicarskih založb. Do 20. avgusta poteka glasovanje bralcev, zadnjo besedo za seznam 10 najboljših pa bo imela strokovna žirija.

Jezernikova pravi, da je uvrstitve že zdaj zelo vesela. O nastajanju biografije in o njenih prevodih Alminih del v slovenščino, pa ji prisluhnite v spodnjem pogovoru. (TMG)