julij 7, 2019

Od smaragdov do danes – sončna očala

Priljubljen modni dodatek ni nastal v vročih krajih. Stoletja so ga nosili le redki. Danes so priljubljen modni dodatek, kjer štejejo oblika in barva – pa ne le zaradi videza. Izbrskali smo nekaj zanimivosti o sončnih očalih.

Sprehodili smo se po poti sončnih očal. (Foto: Pixabay)

Začetki v mrazu in snegu
Večina nas sončna očala iz predalov in omar vzame šele, ko začne svojo moč kazati spomladansko sonce. Prva sončna očala pa so nastala v hladnem delu planeta. Inuiti so jih pred 2000 leti delali iz živalskih kosti, usnja in lesa. Tako so si oči zaščitili pred odbijanjem sončnih žarkov od snega.

Pinterest

Precej bolj prestižna očala naj bi nosil rimski cesar Nero. Gladiatorske boje naj bi gledal skozi brušena smaragda. V 12. stoletju so sončna očala izdelali tudi na Kitajskem. Imela so zatemnjena stekla, ki so pogled zasenčila pred sončnimi žarki. Prav pa so prišla tudi sodnikom, ki so za temnimi stekli skrivali svoj izraz med zasliševanjem prič. Seveda so bila takšna očala še daleč od stekel z UV zaščito – te so začeli izdelovati leta 1939.

Samo za pilote
Preden je Ray Ban zaslovel s svojimi aviatorkami, so bila takšna sončna očala rezervirana za ameriške vojaške pilote. Leta 1936 je vojska za to zaposlila strokovnjake in jim naročila, naj razvijejo pripomoček, ki bo ublažil moč sončnih žarkov, a pilotom ne bo pokvaril vida. To je uspelo Edwinu Landu, ki je za tem ustanovil podjetje Polaroid.

giphy

Vplivajo na vedenje
Sončna očala naše oči ščitijo pred soncem, naš obraz naredijo bolj simetričen, lahko pa vplivajo tudi na naše vedenje. Skrijejo namreč pomembne drobce mimike obraza in nam dodajo nekaj skrivnostnosti, prav tako pa lahko z njimi na nosu delujemo bolj nedostopni.

Barva je pomembna
Barva stekel sončnih očal ni zanemarljiva. Siva stekla so najbolj primerna za vsakdanjo rabo v sončnem vremenu. Rumena so najboljša za smučanje ali lov, prav pridejo v megli, rjavkasta pa za golf ali tenis in delno jasno nebo. Vijolična ali rdeča stekla so primerna za skoraj vse vremenske pogoje, najpogosteje jih nosijo kolesarji, dirkači in smučarji. V meglenih dneh pa se je po belih strminah najbolje spustiti, če gledamo skozi modra stekla – ta naj bi prav prišla tudi ribičem. Zelena stekla naj bi posebej prav prišla, ko dežuje. Naše oči so UV žarkom namreč izpostavljene tudi, ko ni sončno.

Brez zvezdnikov ne gre
Tudi očala in sončna so, kot drugi modni izdelki, povezani s popularno kulturo. Kdo se ne spomni obraza Audrey Hepburn za ogromnimi očali v Zajtrku pri Tiffanyju ali Toma Cruisa in njegovih aviatork v Top Gunu, okrogli okvirji so ime dobili po Johnu Lennonu, težko je najti fotografijo pevca skupine U2 Bona brez sončnih očal, po nenavadnih okvirjih je znan Elton John, ki naj bi imel doma več kot tisoč sončnih očal.

giphy

S slavnim pevcem so povezana tudi sončna očala, ki so jih na dražbi prodali za rekordnih 250.000 dolarjev. To so bila očala, s katerimi je Elvis Presley nastopil v newyorški dvorani Madison Square Garden. (TMG)