marec 10, 2022

Matjaž Šerkezi: Gore so me naučile iskrenosti, spoštovanja in ponižnosti

Alpinist in gorski reševalec Matjaž Šerkezi je strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. Že v najstniških letih je postal alpinist in kmalu zatem tudi član Gorske reševalne reševalne službe Prevalje. Po rodu Korošec s svojo družino danes živi v Kamniku in je član Gorske reševalne službe Kamnik. Je oče treh otrok in uspelo mu je svojo ljubezen do gora in gibanja v naravi prenesti tudi nanje. 

Alpinist in gorski reševalec Matjaž Šerkezi je v radijskem srečanju spregovoril o zimskih razmerah v gorah in o varni hoji v gore.

»Gore so me naučile iskrenosti, spoštovanja in ponižnosti ter zavedanja, kako smo majhni v tem svetu. Vsa ta spoznanja koristim v zasebnem življenju ali službi. Pomagajo mi pri reševanju problemov, da se jih ne ustrašim, ampak zagrizem vanje in jih poskušam rešiti.«

Danes izkušeni gornik iskreno priznava, da je kot mladostnik naredil tudi kakšno neumnost: »V prvih letih alpinizma je treba imeti kar nekaj sreče. Priznam, da sem nekaj "kvizkotov" pokuril v prvih letih ukvarjanja s tem športom. Alpinizem in gorsko reševanje sta sama po sebi nevarni dejavnosti. Z leti še močneje občudujem svoje starše, ki so mi marsikaj dovolili. Ne vem, če bi bil sam tako miren, če bi vse to počel moj sin.«

O zimskih razmerah v gorah, o varni hoji v gore, o ljubezni do alpinizma, o zadnji dogodivščini reševanja psa v Kamniško-Savinjskih Alpah in predvsem o spoštovanju narave se je razgovoril v pogovoru z Barbaro Gradič Oset.

Galerija slik