november 28, 2022

Tone Plevčak: Čutili smo, da delamo plemenito stvar

TONE PLEVČAK iz Kostrivnice, vodja moške vokalne skupine Fantje z vasi, ki so med korono prepotovali Slovenijo in pesem ponesli v domove starejših. Za srčni preplet glasbe in ljubeznivosti so iz rok predsednika Boruta Pahorja prejeli Jabolko navdiha. Tone pa piše tudi knjige, njegova zadnja nosi naslov Iz trnja do cvetja, v kateri je med drugim popisal pevsko popotovanje Fantov z vasi.

Tone Plevčak iz Kostrivnice je pred tremi leti zbral ljudske pevce, ki so pod imenom Fantje z vasi obiskali vse domove starejših po Sloveniji. Za to svojo plemenito pot so iz rok predsednika Boruta Pahorja prejeli Jabolko navdiha.

Tone Plevčak iz Kostrivnice je pred tremi leti zbral ljudske pevce, ki so pod imenom Fantje z vasi obiskali vse domove starejših po Sloveniji. Med stanovalce so prinašali lepo domačo pesem in jim z njo obujali spomine na njihova mladostna leta. Nemalokrat so oskrbovanci in tudi vodstva domov zapeli skupaj z njimi. Tone takole podoživlja spomine na njihov prvi nastop v Lambrehtovem domu Slovenske Konjice: »Vračali smo se z našega prvega nastopa v Slovenskih Konjicah. In ko smo videli, kako smo bili lepo sprejeti, koliko ljudem pomenijo takšna srečanja in slovenska pesem, smo si rekli, zakaj pa mi ne bi tega delali po vsej Sloveniji. Iskra je preskočila in smo šli na to našo plemenito pot.« 

»Čutili smo, da smo na pravi poti, da delamo dobro in plemenito stvar. Da s tem ohranjamo izvirno slovensko ljudsko pesem in prinašamo zadovoljstvo ljudem v domovih starejših, kar je pomenilo več kot kakšna tableta ali injekcija.«

Tone Plevčak pa piše tudi knjige, njegova zadnja nosi naslov Iz trnja do cvetja, v kateri je med drugim popisal pevsko popotovanje Fantov z vasi. Sicer pa v svojih knjigah opisuje domače kraje in ljudi, v naslednji bo tekla beseda o kapelah in križih v Tonetovih domačih krajih.
Poleg vega tega pa je Tone izjemno aktiven tudi v domači krajveni skupnosti Kostrivnica, več mandatov pa je tudi svetnik v občini Rogaška Slatina. Več v radijskem srečanju, v katerem se je Tone Plevčak razgovoril o življenju in delu, pa seveda o pesmi in povezanosti pevcev z njihovo publiko, kar so še posebej občutili na svojih nastopih med korono. Pred mikrofon ga je povabila Mimica Kidrič.

Galerija slik