april 24, 2024

Šmarje dobilo novi TIC ter razstavo o kraju in Francu Skazi

Odprli so ju v Skazovi hiši

V Šmarju pri Jelšah so v družbi ministrice za kulturo Aste Vrečko odprli nov Turistično-informacijski center, ki je domovanje dobil v znameniti Skazovi hiši. Ob tem so odprli tudi novo stalno krajevno razstavo, ki je nekakšno popotovanje skozi čas nastanka sodobnega Šmarja.

TIC je prostore dobil v znameniti Skazovi hiši, v kateri je tudi avla s čudovitimi freskami, ki so jih restavrirali pred nekaj leti. (Foto: Štajerski val)

»Skazova hiša je primer izredno lepe in dovršene trške arhitekture druge polovice 19. stoletja. Stara hiša, v kateri je že leta 1850 delovala prva pošta v kraju in od katere se je ohranila samo klet, je bila grajena v preprostem podeželskem stilu s konca 18. stoletja, nova pa je izražala odnos lastnika do oblikovanja in arhitekture tistega časa,« piše na spletni strani Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah. Šmarska občina je stavbo pred nekaj leti obnovila, v njej je svoje prostore dobil zavod za turizem. Tam sta tudi šmarski Rdeči križ in Društvo kmetic Ajda, v kletnih prostorih pa je Šmarska vinska klet.
Obnova Skazove hiše, ureditev TIC-a in postavitev razstave so plod sodelovanja šmarske občine, zavoda za turizem in knjižnice. Na odrtju je bila tudi ministrica Asta Vrečko, ministrstvo namreč v Šmarju sodeluje pri obnovi dvorca Jelšingrad, prav tako pri urejanju še dveh gradov na Kozjanskem - v Podčetrtku in Podsredi. (Foto: Štajerski val)

V TIC-u tudi virtualna doživetja
Odslej je v Skazovi hiši tudi Turistično-informacijski center. Direktor Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah Gregor Krajnc pravi:

In kaj vse bo mogoče doživeti v TIC-u?

V TIC-u je med drugim tudi kolo, s katerim se lahko virtualno popeljete po šmarski in tudi sosednjih občinah. (Foto: Štajerski val)

Franc Skaza - domoljub in narodni buditelj
V Skazovi hiši pa je še ena novost – stalna krajevna razstava, ki je nekakšno popotovanje skozi čas nastanka sodobnega Šmarja, za katerega je v veliki meri zaslužen veleposestnik, narodni buditelj in rodoljub Franc Skaza. In zakaj je tako pomemben za Šmarje? Avtorica razstave Mateja Žagar pravi:

Razstava temelji na dokumentih in podatkih, ki jih je o Francu Skazi več let zbiral njegov pravnuk Milan Pugelj in jih podaril šmarski knjižnici. Knjižnica je razstavo še razširila, pri čemer je k sodelovanju povabila tudi krajane, ki so na podstrešu ali v albumih našli kakšne predmete, vezane na življenje v Šmarju pri Jelšah v 2. polovici 19. stoletja, ter potomce premožnejših takratnih družin.
Utrinek z razstave, ki bo stalna postavitev. (Foto: Štajerski val)

Razstavo si je ogledala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in ob tem poudarila pomen poznavanja zgodovine in izkušenj naših prednikov:

Fotografije razstave, ki je del novega šmarskega TIC-a, ter utrinke z včerajšnjega odprtja si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. (AD)