december 10, 2018

Martin Druškovič: Ustvarjalnost v genih

Učitelj iz Kostrivnice in vodja tamkajšnje podružnične šole Martin Druškovič je poosebljenje pravega »vaškega« učitelja, ki je tudi moralna avtoriteta in nekdo, ki znatno prispeva k dogajanju in življenju v kraju. Že več kot 30 let je močno vpet v kulturni utrip kraja.

Učitelj in vsestranski ustvarjalec Martin Druškovič in gostiteljica radijskega srečanja Tanja Jurjec.

Martin Druškovič je pisec knjig, pesmi in najrazličnejših besedil, režiser predstav tamkajšnje gledališke skupine, vodja otroške in odrasle folklorne skupine ter vokalno - instrumentalne skupine Sled. Skupaj zdaj polnijo dvorane po naših krajih z muzikalom Razbojnik Guzej. Sicer pa izhaja iz Olimja. Družina s petimi otroki je kmalu v prometni nesreči izgubila očeta, a so dobili od mame dobro popotnico za življenje. Nastopati je začel že kot otrok v osnovni šoli, ko je nastopal, v "čokoladnici", kot se v šali rad pohvali otrokom, saj je v prostorih nekdanje šole v Olimju, ki jo je obiskoval, danes Čokoladnica. V mladih letih je igral v različnih gledaliških skupinah, pel in plesal v skupini Larifari ter z mlajšo sestro pel v ansamblu Mix. Vse te talente pa na svoj način razvija in uporablja tudi pri svojem delu učitelja in vsestranskega ustvarjalca. Z ženo imata  tri otroke in vsi so močno vpeti v kulturni utrip kraja.

Zapisan kulturi
V Kostrivnico je prišel kot mlad učitelj razrednega pouka in se takoj vključil v bogat kulturni utrip kraja. Bil je predsednik Kulturno-prosvetnega društva Kostrivnica, tri mandate predsednik Sveta območne izpostave Rogaška Slatina za kulturne dejavnosti, režiser v gledališki skupini, ki je uprizorila 35 celovečernih predstav in 83 ponovitev,  14 let je vodil odraslo folklorno skupino, z otroško pa so si priplesali 13 zlatih priznanj in 2 srebrni odličji.

Član Društva pesnikov slovenske glasbe
Martin piše različne govore, skeče, dramska besedila in pesmi, je tudi član Društva pesnikov slovenske glasbe. Napisal je knjigi Kostrivniško šolstvo in kultura v objemu preteklosti ter Izgubljeni zaklad, istoimenski muzikal pa je izšel tudi v video izdaji. Je tudi avtor šolske himne ter soavtor muzikala Moj dežnik je lahko balon.
Prejel je priznanje Občine Rogaška Slatina, JSKD pa mu je za delovanje na glasbenem, gledališkem in folklornem področju podelil Gallusove, Linhartove in Maroltove značke.
Prisluhnite Martinu Druškoviču v posnetku radijskega srečanja, z gostiteljico Tanjo Jurjec.