februar 17, 2022

Tadeja Brankovič: Moja zgodba je kar malce pretresljiva

TADEJA BRANKOVIČ je nekdanja vrhunska športnica - biatlonka s štirimi nastopi na olimpijskih igrah. Na svoji športni in zasebni poti je naletela na številne preizkušnje. Je mama dveh otrok, njen sin je avtist in dve leti po njegovem rojstvu je mož vložil ločitvene dokumente. Zatem je udarila še bolezen - rak.

Tadeja Brankovič je svoje bogate izkušnje tako s športnih prizorišč kot zasebnega življenja zbrala v knjigi Peta Olimpijada. (Foto: Gorazd Kavčič)

Tako ločitev kot bolezen predstavljata veliko bolečino, pravi Tadeja Brankovič, a dodaja: "Vseeno je zame bila veliko hujša ločitev, bolezen je bila zgolj posledica prve bolečine. A danes poudarjam, da sem hvaležna za obe izkušnji. Ni lahko, a življenje se pokaže v novi luči in precej bolj ga ceniš ter spoštuješ."

Rak ji predstavlja peto olimpijado in tako je poimenovala tudi svojo avtobiografijo, ki je izšla lansko leto. Pisanje knjige je bilo zanjo terapija.

"Sporočilo knjige je pozitivno in navdihujoče. Živi življenje, če pride nasproti težava, zavihaj roke in jo poskusi rešiti. Namen knjige je bil, da pokažem ljudem, da zmoremo veliko več, kot si naš um sploh lahko predstavlja."

O zmagah in porazih ter o tem, kako bolečino pretvoriti v pozitivno izkušnjo, se je s Tadejo Brankovič v našem radijskem srečanju pogovarjala Barbara Gradič Oset.