januar 26, 2023

VPOGLED: Mobilna bazna postaja v Bistrici ob Sotli razburja

V Vpogledu smo tokrat pod drobnogled vzeli projekt prestavitve Telekomove mobilne bazne postaje v Bistrici ob Sotli. V Civilni iniciativi Šempetranov ocenjujejo, da je predvideno mesto za bazno postajo zaradi nevarnosti sevanja preblizu šole in vrtca. Na Telekomu Slovenije pa mirijo, da se bo s prestavitvijo postaje sevanje zmanjšalo, signal pa izboljšal.

V Civilni iniciativi Šempetrani ne zaupajo zagotovilom Telekoma. Prepričani so, da je Uredba o elektromagnetnem sevanju - EMS iz leta 1996, ki ureja to tematiko, zastarela.

V občini Bistrica ob Sotli razburja projekt prestavitve tamkajšne mobilne bazne postaje. Telekom Slovenije namerava mobilno bazno postajo iz starega gasilskega doma, ki je namenjen za rušenje, prestaviti na novo lokacijo, ki pa je po oceni Civilne iniciative Šempetranov preblizu šole in vrtca. Ocenjujejo namreč, da bo zaradi elektromagnetnega sevanja ogroženo zdravje šolarjev in tamkajšnjih prebivalcev.

Na Telekomu odgovarjajo, da so očitki civilne iniciative neutemeljeni, saj da bo mobilna bazna postaja postavljena v skladu slovensko in evropsko zakonodajo, skrb za zdravje občanov pa da je odveč. Sevanje na obstoječi bazni postaji je namreč po navedbah Telekoma 6 % mejne vrednosti, na novi lokaciji pa naj bi se sevanje bazne postaje znižalo na 1 % mejne vrednosti.

Občino, ki je za prestavitev bazne postaje, že pred časom izdala pozitivno mnenje, so argumenti Telekoma prepričali. Ključna poteza je zdaj na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah, ki bo na podlagi soglasij izdala gradbeno dovoljenje. Če ne bo zapletov in pritožb, bo mobilna bazna postaja v Bistrici ob Sotli na novo lokacijo prestavljena v nekaj mesecih. V nasprotnem primeru se bo izvedba projekta zamaknila, s tem pa tudi načrtovana gradnja vrtca in telovadnice, ki naj bi zrasla na mestu starega gasilskega doma.

Svoje poglede o projektu so v oddaji Vpogled predstavili predstavnik Civilne iniciative Šempeter Antonio Andrej Černelč, strokovni sodelavec za elektromagnetna sevanja na Telekomu Tadej Pogačnik in župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak. Prisluhnite jim v spodnjem posnetku v pogovoru s Snežano Prebil.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.