junij 7, 2023

VPOGLED: Država se preveč zanaša na prostovoljce in prostovoljsko delo

Tokratno rubriko Vpogled smo posvetili prostovoljstvu. Konec maja smo namreč obeležili Nacionalni teden prostovoljstva, v katerem se Slovenska filantropija s priznanji tradicionalno pokloni najzaslužnejšim na tem področju. O prostovoljstvu, mladih in prostovoljnem delu ter odgovornosti države za področja, nad katerimi bdijo prostovoljci, smo se pogovarjali z naj mentorjem prostovoljcev za leto 2022, Petrom Čepinom Tovornikom, profesorjem na eni izmed celjskih srednjih šol.

Peter Čepin Tovornik je večkratni prejemnik naziva naj prostovoljec Mestne občine Celje, zdaj si je nadel še državni naziv Naj mentorja prostovoljcev 2022. (Foto: osebni arhiv)

Peter Čepin Tovornik se je naziva Naj mentor prostovoljcev 2022 razveselil za vodenje prostovoljcev znotraj Slovenskega društva Hospic in spodbujanje prostovoljstva na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje, kjer je profesor, sicer pa je že vrsto let tudi sam prostovoljec. V tokratnem Vpogledu smo se z njim med drugim pogovarjali o tem, kako mlade v sodobnem, izzivov polnem času, motivira za prostovoljsko delo ter, kaj mora imeti človek, da se odloči za prostovoljsko delo. Vse več je dejavnosti, ki jih v Sloveniji pokriva prostovoljstvo, pa bi morala nad njimi bdeti država. Kakšen je njegov komentar na to? Odgovorom prisluhnite v spodnjem posnetku. S Petrom Čepinom Tovornikom se je pogovarjala Nina Slak.



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.