april 10, 2024

VPOGLED: O rekordnih aprilskih temperaturah in obetih za poletje

Nadpovprečno topli pomladi bo najverjetneje sledilo vroče in suho poletje.

April je doslej, bolj kot po padavinah, pri temperaturah opravičil naziv najbolj muhastega oziroma nepredvidljivega meseca v letu. Marsikdo vseeno ni pričakoval, da se bodo temperature že dvignile do 30 stopinj Celzija, v Osilnici so namerili celo še nekaj več. Rekordnim temperaturam za ta čas in vremenu smo posvetili tokratno oddajo Vpogled.

Kakšno poletje napoveduje letošnja pomlad? (Foto: Pixaby)

Za nami je vikend, ki se bo v beležke meteorologov zapisal kot odstopajoč. Izmerili so namreč najvišje temperature v zgodovini meritev. Koliko so pravzaprav v minulih dneh pokazali termometri, za kakšno odstopanje od povprečja gre, kakšno bo na podlagi pomladi letošnje poletje? Odgovore je Nina Slak poiskala v pogovoru z meteorologom z Agencije Republike Slovenije za okolje, sicer Vojničanu Anžetu Medvedu, ki je pokomentiral tudi vremenske teorije zarot. Prisluhnite v spodnjem posnetku.



Meteorolog Anže Medved je bil lansko jesen tudi gost naše druge jutranje kave. Prisluhnete ji lahko TUKAJ.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.